Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 11:00 - Ние искаме само твоята душа - рок сцената и окултизма - част 11-та
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



Hightway to Hell

Хеви метъл и бляк метьл

 

Очебиен е фактът, че почти всички групи, които практикуват открито окултизъм, са свързани с хардрока, съответно с хевимегьла. А списанието „Newsweek" на 21.11.1983 година говори съвсем ясно за „satanic images" („сатанински облик") и „demonic overtones" („демонични обертонове") на по-крайните хевиметьл групи, които предизвикват протести на християнски общества в Америка.

Музиковедьт Тибор Кнайф характеризира хардрока като „музика па естетически преобразения терор", „който с влиянието си в областта на психиката знае как да накара жертвата си да потрепери" 1 Изглежда, че тези качества на „твърдата" музика я нравят особено подходяща за пропагандиране на сатанински и демонични съдържания, от които полазват тръпки по гърба. Така мисли и басистът на Black Sabbath — Geezer Butler: „на тежката музика пасват добре тежки текстове", като има предвид ориентираните към окултизма текстове.

Като основна черта на хевирока Тибор Кнайф посочва „тържественото празнуване на насилието" 2, едно явление, което все по-здраво се съюзява с гръмкия бунт срещу християнския морал и ценности. Времето, в което „рокбунтовниците" се ограничаваха с пропагандирането на свободен секс, употреба на наркотици и неприлични изрази, вече свърши — сега се пропагандират ада и Сатана.

В началото на 80-те години се оформи едно ново поколение на хевиметьла, което по примера на Black Sabbath се обгръща с ореол от зло; в песните си те призовават дявола — най-малкото за-ради пресата — заемат позиция на страната на черната литургия. А обложките на плочите им биха били подходящи за стая на ужасите.

Певецът на една група, която носи дори името „Сатана", казва: „От самото начало искахме да създадем демоничен облик на групата, а пък и какво пасва по-добре от дявола на хевиметъла?! Както деца ние харесвахме Black Sabbath до умопобъркване, а днес искаме да свирим като нашите идоли от миналото, но малко по-твърдо." 3

От изброените по-долу заглавия на дългосвирещи плочи става ясно около какви теми се въртят новите хевиметъл групи: „Shount at the Devil" (Motley Grue), „Night of the Demon" (Demon), „Нощ на демона („Fire from Hell" или (Mass), „Огън от ада" („See You in Hell" или (Crossfire, Grim Reaper), „Ще се видим в ада" („Give"em Hell" или (Witchfynde) и „Friends of Hell" (Witchfinder General),j.e. „Приятели на ада".

Някои заглавия на песни: „The Antichrist" („Ан-ихрист"), „Black Magie" („Черна магия"), стигат даже и до богохулното „God bless the children of the beast" („Бог да благослови децата на Звяра")! на Motley Grue.

В това отношение никоя от посочените групи не може да стъпи и на малкия пръст на сатанинската група Venom. „Venom" значи „змийска отрова", а тримата музиканти — Cronos, Manilas и Abaddon, нравят голяма чест на това име, като ревностно разпръскват отровата на дявола, „старовременната змия" (Откровение 20:2).

Едно хеви метьл списание съобщава: „По отношение на музиката Venom се е предала телом и духом на черния метъл, една крайна и по-твърда форма на хеви метъла, и не може да се сравни с групи като Accept, Judas Priest или с Ози Озбърн. Вярно е, че Black Sabbath започнаха първи през 1970 г. да развиват в някои песни различни окултни, магически и спиритически теми. Но никой не се занимава така дълбоко с черния окултизъм както Venom, чиито текстове, почти без изключение, говорят за Сатана, ада и смъртта. 4

Песни като „Sons of Satan" („Синове на Сата-на"), „Seven Gates of Hell" и „Leave me in Hell" („Остави ме в ада") засилват това впечатление така, както и заглавията на трите дългосвирещи плочи на Venom „Welcome to Hell" („Добре дошли в ада"), „Black Metal" („Черен Метал") и „At War with Satan („Ha война начело със Сатана").

На сцената Venom предизвикват истински „Satanic Metal" — ад, който прилича на черна литургия и е изпъстрен с многобройни бомбени експлозии. В интервютата си членовете на групата казват, че възприемат себе си като „лявата ръка на господа на земята — Сатана"5.

„Venom, това не е хевиметьл музика; това е почти култ" — така един хевиметьл Freak нарича тази група.

И тримата рокери имат познания в областта на окултизма и демонизма, но твърдят, че самите те не са поклонници на дявола за разлика от Кинг Даймьнд, шеф на Mercyful Fate. С песни като „Black Funeral" („Черно погребение") и „Black Masses" („Черни литургии"), както и с култови ритуали на сцената, чийто основен реквизит са олтар, кръв и кости, Mercyful Fate призовават злото.

За един от техните концерти едно рок списание разказва: „Straight from Hell" - Кинг Даймьнд! 10 хиляди юмрука бяха вдигнати за поздрав към сина на Сатана! Тълпата бушуваше, крещеше при всяка песен и така подкрепяше умопобъркващото шоу на Mercyful Fate... 6

По време на интервю с главата на рокгрупата — певеца Кинг Даймьнд, журналистът констатира: 7 „Вашите текстове и шоу са крайно сатанински!
Ти лично правиш впечатление на много по-възпитан човек."

Отговор: „Всъщност в личния си живот съм същият тип като на сцената, интересувам се много от сатанизма. Вкъщи си събирам кръстове и реликви, които съм откраднал от църквите. Повечето хора, като чуят за черни литургии и заклинания, мислят веднага за .жертване на малки деца или други хора, това са крайности; хората не искат да разберат, че се жертват бебета, защото тяхната кръв е най-невинната и най-чистата в сравнение която и да е друга."

Въпрос: „Имал ли си вече неприятности с църквите заради твоите представления?"

Отговор: „Не може да се каже неприятности. Аз бях поканен на радио дискусия с пастори и други последователи на вярата. В началото те искаха грубо да ме сграбчат за гушата, но след това омекнаха малко, просто защото моите събрани знания за тези неща са много обосновани."

Много групи са на мнение, че сатанинските обертонове намират одобрение сред публиката и така благоприятстват за продажбата на плочи и организирането на концерти. За една част от тези групи това е повече или по-малко шега и игра с култовете, но за други зад това се крие кървава сериозност. Така рок сцената се превръща в място на пъстро съжителство на групи, които наистина са се отдали на сатанизма и окултизма, които гледат само на сензационната страна на нещата и при които шоуманиерите и сериозното са взаимно свързани.

 

AC/DC са за ...?

Налага се да споменем и известната австралийска хард рок група AC/DC, която в някои от песните си включва теми за ада и Сатана. Съкращението AC/DC на английски значи „Постоянен ток/ променлив ток", а в австралийския език се употребява като знак за бисексуалност. Заниманията на групата с тъмните теми съответно по-раждат предположения и за друго значение на AC/DC. Един рок композитор казва: „Избрах AC/DC, защото съкращението значи „Antichrist, death to Christ" (АнтиХриста, Смърт за Хрис-тос). И тази група възпява славата на адовите камбани „Hell"s Bells" 8.

Големият пробив на AC/DC е през 1979 година с дългосвирещата плоча „Highway to Hell", чиято едноименна по заглавие песен става интернационален химн, който и днес е нещо като ,,символ верую" на безброй приятели на хард рока:

 

Livin" easy, lovin free

Season ticket on a one way ride

A skin" nothin", leave me be

Takin" everything in my stride

Don"t need reason, don"t

Need rhyme

Ain"t nothin" I would rather do

Coin down, party time

My friends gonna be threre too

I"m on a highway to hell

On a highway to hell

Highway to hell, I"m on a highway

To hell

No stop signs, speedlimit
Nobody"s gonna slow me down
Like a wheel, gonna spin it
Nobody"s gonna mess me"round
Hey Satan, pay in" my dues
Рlayin" in a rockin" band

Hey mama, look at me
I"m on my way to the
Promised land, wow

Don"t stop me, hey, hey, hey...

Yeah, an" I"m gain" down

Ail the way, wow

On the highway to hell

 

Лесен живот, свободна любов

и билет за едно

пътуване без завръщане.

Не пипай, остави ме да бъда.

Взимам всичко със себе си в моя път.

Не се нуждая от основания,

от красиви сентенции.

Няма нещо друго,

което да правя

с по-голямо удоволствие,

от това да отида на купон долу,

където ще бъдат и моите приятели.

Аз съм па директния път за ада,

на прекия път за ада,

прекия път за ада.

Аз съм на прекия път за ада.

Няма стоп знаци, няма
ограничение за времето.
Няма никой, който иска да ме спре.
Като колело ще профуча натам.

Хей, Сатана, аз плащам дълговете си,
защото свиря в рокгрупа.
Хей, мамо, виж ме,
аз съм на път

към обещаната земя, уоу.

Не ме спирай, хей, хей, хей...

Йе, аз ще извървя пътя до края, уоу,

прекия път за ада.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1717082
Постинги: 3927
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930