Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2021 04:55 - ЗАТВАРЯНЕ НА УСТАТА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 60 Коментари: 0 Гласове:
1



 Прочит: 1 Петър 2:11-17



„Това е Божията воля, като правите добро, да затваряте устата на невежите и глупави човеци.“ (1 Пет. 2:15)


  Апостол Петър ни обяснява как се преборва невежеството, освен с просвета. Когато вършим добри дела, ние затваряме устата на невежите.


  По онези времена за християните са се говорели всякакви клевети. Дяволът като стар интригант не е забравил да пръска слухове и измислици. Някои от тях са добре измислени, други -  не толкова добре, а някои са направо смешни. Но те се посрещат с интерес. Хората обичат клюките. Много по-лесно се вярва на онези, които казват за някого, че е лош, отколкото че е добър. Кажи нещо лошо за някого и веднага ще намериш слушатели; но когато казваш добро, няма да те слушат. И за ранните християни се е говорело, че са опасни, че ядат малки деца, че пият кръв и всякакви други нелепости, но хората са им вярвали.


  Единственият начин да се премахне невежеството е християните да показват с поведението си, че няма нищо такова и че всичко е само грозни слухове. Това препоръчва апостолът: Затваряйте им устата, като правите добро!


  Същата рецепта важи и днес. В нашет уж просветено време на голямото познание и на великите постижения на ума отново за християните се носят какви ли не нелепости. И особено ако не са от онези християни, които са от „нашите“  - о, тежко им и горко! Хората охотно гълтат вкусните клевети и „вземат мерки“. Пазете се от тях! Пазете си децата! Тук истината няма никакво значение, не е важно какво става в действителност; важно е какво шушукат клеветниците.


  Трудна е борбата с такъв вид невежество, което не е от простотия и от липса на познание. както е нужна много пръст, за да се зарови мършата и да спре вонята от нея, така са нужни и много добри дела, за да се спрат клеветите. Но трябва да ги трупаме, докато поне малко им запусшим устата.


  Молитва: Татко небесни, помогни ни в тази неприветлива и понякога враждебна среда да запазим вътрешния си мир и целенасочено да вършим правото, доброто и полезното, за да покажем превъзходството на Твоето царство, амин.


  Тема за размисъл: Колкото повече светлина хвърляме с добрите си дела, толкова по-жалко става невежеството.  



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1723827
Постинги: 3929
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930