Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2019 01:59 - ЕВА, МАЙКА НА ВСИЧКИ ХОРА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Из книгата „Жената в светлината на Библията"

Автор: Цвете Куличева

Битие 3 гл.

„Противете се на дявола и той ще побегне от вас.“ (Яков 4:7)

Бог извая Ева със собствените Си ръце и затова тя е така съвършена. Бог я създаде равностойна на мъжа, надарена с разум и емоции, за да може да бъде помощничка на него и да могат да разговаряр помежду си и да споделят всичко като другари.

Както Ада, така и Ева имаше лична връзка с Бога, но също така и лична отговорност пред Него.

Те бяха отрупани с богатства, живееха в една идеална среда, сред красива и чиста природа, несмущавани от нищо и от никого. Нямаше отрови, шум, пукот на барут; нямаше страх от никакъв звяр. Женитбата на Ева бе съсвършена. Бог свободно разговаряше с тях. Нищо не им липсваше, докато Ева не извърши нещо, което промени изцяло не само техния живот, но то имаше последици и за цялото човечество, за цялата планета Земя.

Какво направи Ева? - Тя стори първи грях!

Какъв беше този грях, за който ще се говори, докато свят светува? - Ева не уби, не извърши прелюбодейство, не открадна, дори не излъга. Тя само прояви непослушание. За много хора това е нещо незначително. За Ева може би също. Но за Бога това бе грях.

Що е грях? - Всяко непослушание пред Бога е грях! Всяко престъпване на Божията воля е грях. Затова трябва много да внимаваме в живота си да постъпваме според Божиите заповеди и повели.

По какъв начин Сатана измами Ева? - Първо, той вся съмнение в Божиите думи „истина ли каза Бог?“ (Битие 3:1). Второ, чрез изопачаване на Божиите думи „да не ядете от какво да било дърво в градината“. След това чрез лъжа: „няма да умрете“ (Битие 3:4) и накрая, като обеща нещо, което не може да се изпълни: „Ще бъдете като Бога“ (Битие 3:5).

Защо Ева съгреши? - Първо, тя не трябваше да завързва разговор със Сатана, защото той „е лъжец и баща на лъжата“ (Йоан 8:44). След като чу, тя изслуша дявола, отговори му, започна да го оспорва. В резултат, тя се усъмни в Божиите думи. Тогава погледна на дървото и „като видя, че дървото бе добро за храна и приятно за очите“, пожела го и тогава „взе от плода му, та яде, даде и на мъжа си да яде с нея“ (Битие 3:6).

Сатана и сега действа по същия начин. Много хитро използва нашите сетива, за да ни подмами и въвлече в грях.

Може ли Сатана да работи и чрез братя в църквата? Да. Той се опита да отклони Христос от спасителния път, като използва апостол Петър, заради което Христос му рече: „Махни се зад Мене, сатана, ти си Ми съблазън!“ (Матей 16:23).

Сатана може да използва много лъжебратя в църквата. Затова нека търсим мъдрост от Бога, за да ни предпази от многото лъжеучения, за които ни предупреждава Словото.

Какви бяха резултатите от греха на Ева? - Първо, проклятие за нея самата - „ще умножа скръбта в бременността ти и мъжът ти ще владее над тебе“. За мъжа - „с пот ще ядеш хляба“. За двамата - разруши се безгрешната им природа. Наруши се хармонията в семейството, не се чувстваха вече свободни, започнаха да се срамуват и станаха беззащитни. Започнаха да се обвиняват един друг.

Спрямо Бога - бояха се от Него, побягнаха, скриха се, взеха да се оправдават.

В света - наруши се хармонията: вълкът и агнето вече не пасат заедно.

Проклятие за цялата земя - „тръни и бодли ще ражда“.

Установи се смъртта - всички станаха смъртни. По-лошото бе, че те предаваха на поколенията след тях това покварено, склонно към грях естество.

Най-тежкото последствие бе това, че човекът бе изгонен от рая и стана скитник на земята.

Какво значи изгонен от Рая и това само извън пределите на Едем ли е? - Това значи живот, далеч от Бога, живот без общение с Бога, живот без Божието присъствие, т.е. духовна смърт. Изгубеният Рай за първите хора значи същото за всеки един човек - живот без Бога.

Всъщност това е Адът. Оттогава човечеството вече не живее невинно, както някога живееха Адам и Ева в Едем. И човекът не може повече да общува директно с Бога, защото „ако Го види, ще умре“.

Христос ни примири с Бога, но пак нашето общение с Него не е истинско, директно общуване. Словото казва: „сега Го виждаме неясно, като в огледало“, докато дойде отново Христос и не направи „ново небе и нова земя“ (Откр. 21:1).

Щом сме Божии чада, значи ли, че Сатана няма да ни изкушава? - Не! Той не се посвени да изкуши сам Господ Исус Христос, колко повече слабите човеци. „Противникът ви, дяволът, като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.“ (1 Петър 5:8).  „Така щото да заблудят, ако е възможно и избраните“ (Матей 24:24). Затова: „който мисли, че стои, нека внимава да не падне“ (1 Кор. 10:12). Сатана непрекъснато и по най-различни начини ни изкушава.

А що е изкушение? - Изкушението е желанието на Сатана да ни въвлече в грях.

Що е изпитание? - Изпитанието е проверка на нашата вярност към Бога. То може да стане и чрез различни изкушения, затова Исус ни учи да се молим: „Не ни въвеждай в изкушение!“ Нашата сила е да сме в постоянна връзка с Бога чрез молитва и чрез Словото Му. Съветът на Божието Слово е: „Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и като надвиете над всичко, да устоите!“ (Ефес. 6:13).

Ева стана майка, без самата тя да е била някога дете. Без да знае какво трябва да се прави с едно бебе. Тя нямаше нито майка, нито сестра, нито някаква друга жена, която да й помогне и научи. Но Ева отново се обърна към Бога. Когато роди Каин, тя каза: „с помощта на Господа придобих син“ (Битие 4:1). Това е пример на вяра. Вяра, че колкото и голям грях да сме сторили, той не може да ни попречи да се обърнем към Бога.

Ева е един ужасяващ пример. Тя е жената, която въведе греха в света, като позволи на Сатана да всее съмнение в думите на Бога.

Нека ние като жени изпълним предназначението, за което ни създаде Бог. Да бъдем помощнички, да бъдем добри другарки на своите съпрузи. Да не ги въвличаме в грях, както направи Ева.

Ева стана проводник на дявола, на греха в човешкия живот. Нека ние жените, станем проводник на Божията воля в домовете си, като бъдем за благословение на своите семейства, на своите деца, като от най-ранна възраст ги наставляваме и ги доведем при Бога.

(следва)



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1716394
Постинги: 3927
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930