Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2013 22:18 - Обикновеният път - Майка Тереза - 3-та част
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0



КАК ДА СЕ МОЛИМ: ПРЯКАТА ВРЪЗКА С БОГА

 

Започвай и завършвай деня с молитва! Иди при Бог като дете. Ако ти е трудно да се молиш, можеш да кажеш: „Ела, Святи Душе! Води ме! Закриляй ме! Просветли ума ми, така че да мога да се моля!” Когато се молиш, отправяш благодарност към Бога за всичките Му дарове, защото всичко е Негово и дар от Него. Душата ти е дар от Бога. Ако си християнин, можеш да кажеш: „Отче наш”,Ако вярваш в Бог и в силата на молитвата, ще преодолееш всяко чувство на съмнение, страх и самота, каквито обикновено изпитват хората. Ако има нещо, което те безпокои, тогава можеш да се изповядаш, ако си католик, и да станеш съвършено чист, защото Исус опрощава всичко. Изповедта е прекрасен дар от Бога. Дори да не отидеш на изповед, трябва поне да знаеш как да се извиниш на Бога. Дори вечер, преди да си легнеш, трябва да провериш съзнанието си, защото не знаеш дали ще можеш да направиш това на сутринта. Онова, което те безпокои, или което си направил погрешно, трябва да се поправи. Например, ако си откраднал нещо, опитай се да го върнеш обратно. Ако си наранил някого, опитай се да му се извиниш. Ако не можеш да постъпиш така, поне се извини на Бог с думите: „Съжалявам!” Това е важно, защото както извършваме действия на любов, така трябва да извършваме и действия на покаяние. Можеш да кажеш: „Господи, много съжалявам, че Те обидих и Ти обещавам, че ще се опитам да не Те обиждам пак!” Или нещо подобно. Хубаво е да си свободен от всяко бреме, да си с чисто сърце. Спомни си, че Бог е милостив. Той е милостив Отец на всички нас. Ние сме Негови деца и Той ще ни прости и ще забрави, ако Му се извиним. Първо надзърни в сърцето си, за да видиш дали си простил на другите. Защото как можем да помолим Бога за прошка, ако не сме простили на ближните си? Помни, че ако истински се разкайваш, ако си наистина с чисто сърце, ти ще си опростен в Божиите очи. Той ще ти прости, ако искрено се изповядаш. Моли се да можеш да прощаваш на онези, които са те обидили или на които не се харесваш, и прости, щом на теб са ти простили. Можеш да се молиш също и за работата на другите и така да им помогнеш.

Например, в нашата общност има сестри и братя, които предлагат молитвата си на останалите нуждаещи се от сила, за да продължат активната си работа. Има и сестри, и братя, отдадени на съзерцание, които се молят за нас през цялото време. Съществуват толкова много истории за силата на молитвата и за това, как Бог винаги й отговаря! Един свещеник, отец Бърт Уайт, ни посети в Калкута, защото се интересуваше от нашата дейност. Той дойде в най-подходящия момент: „Идвах да видя какво правят Майка Тереза и братята и сестрите на милосърдието, и реших да отслужа литургия в дома на майката. Щом стигнах пред портите му, една сестра ме поздрави и ми каза: „Слава Богу! Ти си тук, отче. Заповядай вътре!” Аз попитах: „От къде знаете, че съм свещеник?”, тъй като не бях облечен в Богослужебни одеяния, а тя отвърна: „Свещеникът, който обикновено отслужва литургията, не може да дойде, и ние се молихме на Господа, да ни изпрати друг.”

 

НЕКА ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО СТАНЕ СЕМЕЙСТВО НА ЛЮБОВТА

 

Молитвата е необходима за децата и в семействата. Любовта започва от дома и затова е важно да се молим заедно. Ако се молите заедно, ще останете заедно и ще се обичате един друг, както Бог обича всеки от вас. Трябва да научим децата да се молят и родителите да се молят с тях. В противен случай ще ни е трудно да живеем в святост, да издържим и да укрепнем във вярата си.

Сестра Терезина, регионален супериор на Британските острови и Ирландия, споделя своя опит в това: „От своето семейство детето трябва да получи началното си духовно определение. От семейството си трябва да бъде възпитано и отгледано. Това почти не се случва в днешно време. Повечето родители, които идват при нас са загубили вярата си, а така и всяко упование в Бога. Лишени са от всички дарове, които може да им изпрати Бог, за да възпитат правилно децата си. Лишени са от мъдрост и проникновение, за да ги водят, както е необходимо. Много родители ми казват: „Съжалявам, просто не мога да контролирам децата си. Невъзможно ми е.”

В днешно време толкова много семейства по света са нещастни! Затова е важно да се молят и да си простят. Хората ми искат съвет за брачните двойки, нещастни в своите взаимоотношения – винаги им казвам: „Молете се и си простете!” Казвам го и на младите хора, познали насилието в собствените си домове: „Молете се и си простете!” И на самотните майки, останали без семейна подкрепа: „Молете се и си простете!” Можеш да кажеш: „Боже мой, аз Те обичам. Боже мой, искам Ти прошка! Боже мой, вярвам в Теб. Боже мой, оставям се в Твоите ръце. Помогни ни да се обичаме помежду си, както Ти ни обичаш!” Нека се помолим за семейството си със следната молитва:

„Небесни Отче, дал си ни пример с Твоето семейство от Назарет. Помогни ни, Татко, в семейството ни да царуват любов, спокойствие и радост, да бъде отдадено на съзерцание, пречистено и тръпнещо от радост. Помогни ни да останем заедно в радост и скръб чрез семейната молитва. Научи ни да припознаваме Исус в членовете на нашето семейство, и особено зад скръбната Му маска. Нека чистото сърце на Исус направи нашите сърца кротки и смирени, както Неговото, и ни помогне да изпълним семейните си задължения в святост! Нека се обичаме помежду си, както Бог обича всеки от нас – по-силно и по-силно с всеки изминал ден! И прости вините ни, както си простил греховете ни! Помогни ни, о, Любящи Отче, да приемем това, което ни даваш, и с усмивка да отдадем, каквото ни вземаш! Нека ангелите Ти да бдят над нас и да ни закрилят! Амин.”

 

БОГ ОБИЧА ТИШИНАТА

 

Всички ние имаме нужда от време за мълчание, за размисъл и за молитва. Много хора споделят колко им е трудно да намерят малко тишина в забързания си живот. Ето какво ни съветват сестра Терезина и сестра Катерина: „Твърде шумен е съвременният живот и поради това много хора се страхуват от тишината. Но понеже Бог проговаря единствено в тишина, забързаното ежедневие се оказва голяма спънка за търсещите Бога. Много млади хора например, не знаят как да се отдадат на размисъл и просто го правят инстинктивно. В днешно време големите градове са изпълнени с хаос, физическо насилие, гняв, безсилие и крясъци. Точно наопаки е в провинцията, където все още можеш да чуеш ромон на рекичка. Хората се опитват да запълнят празнотата, която усещат с храна, радио, телевизия или пък отдавайки се непрестанно на някаква външна заетост. Тази празнота обаче, може да бъде запълнена единствено от духовността – от Бога. Ако оставим на Бог време да изпълни това пространство, гладът ни може да бъде по-лесно задоволен просто, като останем насаме с Бога чрез молитвата. Така можем да укрепим отношенията си с Него и да израснем духовно. Наистина е трудно да се молиш в съвременното общество, което създава толкова объркване у нас.”

„Като сестра от Ордена на милосърдието нямам много възможности да се усамотя. Да избереш живота в бедност обикновено означава да се лишиш от възможност за уединение –нямаме собствени стаи за молитва и размисъл. Появи ли се обаче, някаква възможност да остана сама за един ден, първото нещо, което наистина ми се иска, е да чета. Обичам книгите, но обикновено съм толкова заета, че не мога да чета, колкото и да ми се иска. Скоро ми попадна една книга, която беше дар от Бог, защото беше точно онова, от което имах нужда – сборник с написаното от света Катерина от Сиена. Тя се е намирала в същото затруднение през ХІV век в Италия. Опитвала се е да се моли и да остане в мълчание в къщата, където са живеели 25 деца. Тя пише за това, как всеки от нас се нуждае от малка „килия” в себе си, където да отива за молитва и среща с Бога. Повечето от нас, казва тя, не могат да заминат в планината и да останат като отшелници в пещера, затова трябва да създадат такова усамотено място в себе си. Вярвам, че можем да последваме съвета й. Според останалите си житейски задължения ние трябва да се научим да се молим и да се потапяме в тишината дори намирайки се в центъра на шумна къща или град. При моите седмични посещения в местния затвор срещнах хора, жадуващи за усамотение. Обикновено се молехме заедно и бе толкова хубаво да видиш как тези закоравели мъже, много от които са убивали и са водили живот на престъпници, скланят глави като деца и искрено се молят. Знаех, че щом се потопят в тишината, ще намерят мир.”

Сестра Долорес също предлага своя съвет: „Ако всеки по света отделя пет или десет минути на ден, за да се спре и замисли, това би ни помогнало да се приближим към Бог, защото всекидневно имаме нужда от размисъл, в който да поискаме Божията благословия и да поканим Господ в своя живот, за да Го покажем после и на останалите. Когато Господ е дошъл в живота ни, всичко се осмисля и оползотворява. Отсъствието на Господа е причина за несъвършенствата в света.”

 

МОЛИ СЕ ВСЕКИ ДЕН

 

Опитай се често да усещаш нужда от молитва дори през деня и прави усилие да се помолиш! Молитвата разтваря сърцето, за да приеме то в себе си Божиите дарове. Моли се и търси Господа, и сърцето ти ще се разтвори достатъчно, за да ги приеме и да ги запази като свои! Ето няколко молитви от молитвеника ни, които казваме всеки ден. Надявам се да са ви полезни, ако не знаете други или ако искате да научите нови: „Нека всички се превърнем в истинна и плодородна клонка на лозата Исус, приемайки Го в живота си и молейки Го да дойде:

като Истина – за да бъде изговаряна;

като Живот – за да бъде живян;

като Светлина – за да бъде разпръсквана;

като Любов – за да бъде давана;

като Път – за да бъде извървян;

като Радост – за да бъде споделяна;

като Покой – за да бъде постигнат;

като Жертва – за да бъде предлагана

в нашите семейства и по целия свят!”

„Господи, ние вярваме, че си тук. Прекланяме се пред Теб и Те обичаме с цялото си сърце и душа, защото Ти най-много заслужаваш любовта ни. Копнеем да Те обичаме като благословените на Небето. Прекланяме се пред Твоето величие и се предаваме изцяло но Твоята свята воля. За Теб обичаме ближния си както себе си. Искрено прощаваме на всички, които са ни наранявали и искаме прошка от онези, които сме наранявали. Господи Исусе, помогни ни да отнесем благоуханието Ти навсякъде, където отиваме! Изпълни душите ни със Своя Дух и живот! Вземи цялото ни същество! нашият живот може да е само сияние на Твоя. Сияй чрез нас! Бъди с нас, така че всяка душа, която срещнем, да усети присъствието Ти в нашите души. Накарай ги да поглеждат и да виждат вече не нас, а само Исус! Остани с нас и ние ще засияем като Теб. Ще засияем, за да станем светлина за другите; и тази светлина, Исусе, ще бъде цялата от Теб; Ти ще си онзи, който сияе за другите чрез нас. Нека Те възхвалим така, както Ти би искал, сияейки над тези край нас. Нека проповядваме за Теб не чрез проповед, не чрез думи, а чрез примера си, чрез увличащата сила на нашите дела. Нека цялата любов на сърцата ни се насочи към Теб! Амин.”

„Освободи ме, Исусе, от копнежа да бъда обичан, от копнежа да бъда възхваляван, от копнежа да бъда уважаван, от копнежа да бъда оценяван, от копнежа да бъда предпочитан, от копнежа да бъда одобряван, от копнежа да бъда известен, от страха да не бъда съжаляван, от страха да не бъда порицаван, от страха да не бъда злепоставян, от страха да не бъда забравен, от страха да не бъда грешен, от страха да не бъда подиграван, от страха да не бъда подозиран.”

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1715809
Постинги: 3926
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930