Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 21:00 - Лъжите, на които вярваме - част последна
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
1



ТРЕТА ФАЗА - ОТ СТРАДАНИЕ КЪМ УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

 

- Добре, казахте ми лошото - продължи моята пациентка, търсеща истината. - Но сигурно третата фаза е по-лека?

- Ами, в третата фаза ще започнете да виждате някои добри резултати от своята упорита работа и степента на страданията ви ще започне да отслабва. Но ранните стадии на тази фаза все още предполагат много от страданията, характерни за предишната, и вие ще полагате големи усилия само за да се върнете към равнището им от първата фаза.

- Да се върна към онова ужасно състояние? - възкликна тя.

- Това наистина е важен момент - усмихнах се аз, - защото в третата фаза все още не е изключено да се откажете. Затова трябва да сте наясно. Но най-хубавото...

- О, чудесно, значи все пак има и хубаво!

- Най-хубавото е, че вашата упорита работа ще дава все по-добри резултати и вие ще се почувствате обнадеждена и насърчена.

Тя изпъна гърба си и почти се усмихна.

- Продължавайте!

- В третата фаза тези чувства ще започнах да вземат превес. Оптимизмът и надеждата ще стават все по-силни, докато накрая обърнете страницата и усетите как несъмнено напредвате и се чувствате все по-добре.

- Продължавайте! Продължавайте! - настояваше тя.

- После идва четвъртата фаза.

 

ЧЕТВЪРТА ФАЗА - ПЛАТОТО

 

- Четвъртата фаза положително е още по-насърчителна - каза с очакване тя.

- В нея вече ще сте изкачили стръмнината и ще вървите по равното плато. Упоритата работа от втората и третата фаза ще дава плод и вероятно ще почувствате огромно удовлетворение.

- Добре - рече тя с широка усмивка.

- Обаче има една опасност - подех аз.

- Така и очаквах.

- Опасността е, че може да се отдадете на радостта и задоволството от постигнатото и от вниманието ви да убегне фактът, че трябва да продължавате упоритата работа, която ви е довела дотук, защото иначе ще загубите всичко.

- Значи дори и след като най-сетне съм извървяла целия път, пак не мога да се отпусна?

- Точно така. В четвъртата фаза също има болка - противно на мита, че човек може да стигне до нирвана, когато болката го напусне, - защото все още трябва да работите, за да поддържате успеха, който сте постигнали. Когато някой най-сетне свали ненужните килограми, това не означава, че е излишно да полага усилия, за да поддържа теглото си.

- Но сигурно дотогава ще съм натрупала достатъчно опит, който ще ми помогне да се задържа в четвъртата фаза - каза тя.

- Така е. И това е едно от хубавите неща в тази фаза. Навиците за работа, които сте придобили през втората и третата фаза, обикновено помагат да запазите всички онези положителни резултати, които сте постигнали в живота си. Вие вече използвате всичките си знания и целия си опит, за да отхвърлите трайно старите навици и лъжи.

- Предполагам, че всичко зависи от това, колко дълбоко вкоренена и опасна е лъжата, от която искаме да се избавим -тя мислеше на глас.

- Определено. Остротата на болката във втората фаза е твърде различна - в зависимост от човека и от конкретния проблем. Вашите затруднения например са дълбоко вкоренени, но не чак толкова, колкото, да кажем, при зрял човек, който е малтретиран като дете. Но по-дребните...

- Като това, че не си признавам грешките и очаквам животът да върви според моите желания? - попита тя.

- Да, няма да ви е толкова мъчително да признаете, че имате тези проблеми, и затова ще ви бъде по-лесно да ги преодолеете. Разбира се, продължителността на всяка фаза зависи от работните навици и волята на отделния човек.

- Като имате предвид, че съм мързелива, какво точно ще рече това? - попита тя, смръщила чело.

- Ами, ще рече, че заради слабите си и пасивни работни навици някои хора могат на практика да останат в първата фаза цял живот, докато други преминават и четирите стъпки много бързо, защото усилията им са по-упорити.

- Докъде мога да стигна в четвъртата фаза?

- Възможно е да постигнете различно равнище от другите хора, защото границите - „таванът на успеха" - общо взето се определят от дарбите и способностите на всеки човек. С други думи, винаги ще има и хора, които са по-добре от вас, и такива, които са по-зле в дадена област на живота. Но единственото, което трябва да ви интересува, е почистването на собствения си заден двор.

Моята пациентка притихна. Повъртя се неспокойно, после забарабани по страничната облегалка на стола си.

- Доктор Търмап, няма ли по-лесен начин за всичко това?

- Спомняте ли си, когато опитахте онзи метод да спрете цигарите? Как беше? „Ще се откажете от пушенето в рамките на три минути."

- Да бе, не ми напомняйте. По-скоро трябваше да го нарекат: „Оставете цигарите за три минути" - промърмори тя.

- Хей, светът знае, че всички се хващаме като последни наивници на подобни реклами, защото искаме да се усъвършенстваме, без да си мръднем пръста. Това е „големият мит" за промяната - че може да се постигне без усилия. Задоволява ли ви този отговор?

- Добре, нека бъдем малко по-конкретни, за да съм сигурна, че съм разбрала правилно - отвърна тя. - Както знаете, имам проблем с лъжата, че трябва да бъда съвършена.

- Да, и вашата първа фаза, когато не правехте нищо, за да се промените, беше ужасна, нали?

- Определено, иначе нямаше да дойда при вас.

- Във втората и третата фаза преминахте през болезнените и упорити усилия да осъзнаете, че не сте Бог, че да се греши е човешко, че животът е труден и че с Божията помощ правите най-доброто, което можете. А когато тези истини започнат да завладяват съзнанието, емоционалните страдания стават много по-малко и ви остава повече енергия, за да живеете по-пълноценно. В четвъртата фаза тази енергия ще ви издигне до по-високите равнища на успеха. Ако не бяхте се преборили с манията си за съвършенство, изобщо нямаше да стигнете до тази фаза.

- А занапред? - попита тя.

- Дали ще запазите постигнатото зависи от решението ви да останете верни на истината или отново да се върнете към лъжата.

- Несъмнено всичко зависи от мен, нали? - по-скоро заключи, отколкото попита тя.

- Със сигурност е така.

 

ЕДИН ПРИМЕР

 

Моята пациентка, търсеща истината, въздъхна.

- Не може ли да разгледаме някой пример от собствения ми опит?

 



Тагове:   Бог,   опит,   фаза,   доктор,   помощ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1717175
Постинги: 3927
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930