Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 20:00 - Лъжите, на които вярваме
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
0



СКУЧНАТА ИСТИНА ПОНЯКОГА Е ЗАСЕНЧЕНА ОТ ВЪЛНУВАЩАТА ЛЪЖА

 

Моята търсеща истината пациентка кимна, когато изтъкнах всички тези аргументи.

- Разбирам, че неспособността да се съмняваш може да се превърне в проблем - каза тя. - Но мен най-вече ме затрудняват лъжите, които звучат то-о-олкова хубаво.

Беше права. Много от лъжите, които не ни се ще да подлагаме на съмнение, бихме искали да се окажат истина. Някои лъжи просто звучат по-добре от истината.

Фирмата „Изуцу" имаше поредица от странни телевизионни реклами. От началото до края на клиповете търговец с неслизаща от устата усмивка и много убедителен вид лъжеше за всички допълни приспособления, които предлага колата: двойна сателитна антена, машина за замразено плодово мляко, четири литра бензин на хиляда километра и още много други чудатости. Рекламите бяха популярни, защото си служеха с откровена лъжа и ни предлагаха възможност да се посмеем на необичайните търговски похвати. За съжаление хората, които ни лъжат в живота, не го правят така очебийно и примесват точно толкова истина, колкото е нужно, за да зазвучат твърденията им правдоподобно. И ако онова, което чуваме, ни харесва, ние се изкушаваме да преглътнем цялата лъжа.

Какво представляват тези лъжи? В главата за лъжите, свързани със света, се спряхме на доста от тях. „Можеш да имаш всичко" е може би най-опасната от тях. Ние искаме да вярваме в нея. Кой не иска да има всичко? Тъй че се вслушваме в измамата, чуваме частица истина (че можем да имаме нещичко) и започваме да й вярваме изцяло.

В категорията лъжи относно религията една от най-крещящите е, че ако сме добри християни, Бог ще ни дари със здраве и благосъстояние. Тя също се опира на лъжата: „Можеш да имаш всичко" и причинява страдания на множество наши съвременници. Очаровани сме от мисълта, че Бог се интересува от нашето финансово благополучие точно толкова, колкото и от духовното. Но ако не сме дарени с богатство, започваме да се тревожим, че някак си не сме „издържали изпита". Пренебрегваме факта, че повечето духовни титани са живели в бедност.

Рекламите всеки ден ни заливат с вълнуващи лъжи. И най-обикновените стоки трябва да се продават, тъй че им се лепват етикети: „удивително!", „откритие" или „ново, ново, ново!", макар в действителност тук да няма и капка истина. Водата за изплакване на уста, за която се твърдеше, че спира простудите, бе обещаваща идея, но се оказа измама. За други реклами, като пастата за зъби, която придавала сексапил, знаем, че са глупави, по псе пак купуваме стоките, защото ни харесва самата идея. Най-тежките случаи на подобна злоупотреба с доверието ни са направо престъпни. Може би сте чели за скандала, при който много известна и авторитетна фирма за производство на бебешки храни продаваше оцветена вода като ябълков сок. Впоследствие се разбра, че управниците на фирмата, взели решението да излъжат купувачите, са порядъчни семейни хора но очевидно така са затънали в собствените си лъжи, че са си позволили да мамят цялото общество, пласирайки своята оцветена вода.

Разбира се, вълнуващите лъжи не идват главно от религията или рекламата. Чуваме ги всеки ден от най-близките си хора, от колегите си, от самите себе си. Между преградите, които ни пречат да видим истината, вълнуващата лъжа е една от най-трудно преодолимите, особено когато е смесена с мъничко истина.

 

ИСТИНАТА ЩЕ ПРЕБЪДЕ

 

Искам да изтъкна нещо много важно както за моята пациентка, така и за вас. Трябва да вярваме, че когато всичко е казано и сторено, истината ще остане. Необходимо е да я възприемаме като нещо така чисто и силно по същността си, че дори краят на живота на земята не може да го сломи. Ако не разбираме истината като вечна, нашата обвързаност с нея ще бъде слаба и няма да сме в състояние да я използваме, за да се развиваме и да ставаме все по-зрели. Немският монах Йоханес Екхарт признава: „Истината е нещо така прекрасно и величествено, че ако беше възможно Бог да се отрече от нея, аз бих й останал верен и бих се отказал от Бога." Съгласен съм с Екхарт. Какъв щеше да е нашият Бог, ако можеше да се отрече от истината? За щастие Той няма да постъпи така и явно е излишно да се тревожим как бихме се отказали от Него. Трябва да се ръководим от истината и заедно с английския реформатор Джон Уайклиф да вярваме, че „накрая тя ще победи".

 

 

 

8

Истината за промяната

 

Двамата с моята пациентка приключихме разговора за истината. За момент настъпи тишина - всеки бе потънал в своите мисли. После жената въздъхна дълбоко и тежко се отпусна на облегалката.

- Ооо-поклати глава тя, - както го обяснявате, не изглежда никак лесно. Но предполагам, че сте прав. Ще бъде полезно да знам всичките тези истини за истината.

Замълча, погледна часовника си, после се наведе към мен с най-сериозен вид, подпряла лакти на коленете си, и каза:

- Трябва да призная обаче, че има нещо, което ме тревожи повече. Започвам да се боря с лъжите си, а нямам представа какво да очаквам. Вие знаете ли с какви трудности ще се сблъсквам?

Винаги, когато някой от нас се опитва да победи лъжите си и да ги замени с истината, нещата се развиват приблизително по една и съща схема, която ще разгледаме. Наблюдавал съм този процес стотици пъти в живота на своите пациенти, изпитвал съм го и в своя живот. Най-вероятно и вие ще минете по същия път, докато се мъчите да замените лъжите си с истината.

Позволете да ви опиша тези стъпки, за да знаете какво ви очаква.

 

ПЪРВА ФАЗА - ЖИВОТ В СТРАДАНИЕ

 

- Значи искате да знаете какво да очаквате? - попитах я аз.

- Определено. Когато си предупреден, си по-малко уязвим. Цялата съм в слух.

- Добре. Нека проследим стъпка по стъпка собствения ви опит. Всъщност мога да ви посоча четири фази - казах аз и се облегнах на стола си. - В първата фаза вие вярвахте в определени лъжи, които ви причиняваха почти неизменни страдания, прав ли съм?

- Вярно е - отвърна тя и отмести погледа си.

- Но както повечето хора, и вие не се отказвахте от лъжите, независимо че те ви караха да се чувствате зле. Психолозите наричат това „невротичен парадокс" - т.е. придържате се към определени начини на действие или мислене, въпреки че те са саморазрушителни и мъчителни за вас.

- Също като алкохолик, който продължава да пие, въпреки, че така съсипва живота си. Или дебелана, която непрекъснато се тъпче, макар да се чувства нещастна от това - добави тя.

- Точно така. Вие знаехте, че имате проблем и че нещата трябва да се променят, но не правехте нищо съществено в тази насока.

- Не ми напомняйте. Ами втората фаза? - подкани ме тя да продължа.

 

ВТОРА ФАЗА - СТРАДАНИЕТО СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА

 

- Във втората фаза вие взехте сериозното решение да предприемете нещо във връзка със своя проблем и започнахте да полагате известни усилия да се промените.

- Да, така е - точно тук съм сега - съгласи се тя.

- Щом се заемете сериозно с онова, което ви измъчва, най-вероятно ще се почувствате още по-зле.

- Страхотна перспектива - въздъхна пациентката.

- С други думи, в момента, в който се опитате да промените лъжите си, емоционалните страдания в живота ви ще се засилят. Нека използваме сполучливия ви пример с пълната жена. Ако тя реши да отслабне с физически упражнения и диета, първите няколко дни или седмици ще са най-тежки. Не само ще продължи да е все така пълна, но отгоре на това ще има мускулна треска и ще се чувства още по-зле. Когато си прекалено пълен и правиш опити да отслабнеш, емоционалното страдание е по-силно, отколкото когато просто си прекалено пълен.

- Знам какво следва - прекъсна ме пациентката. - На някои хора това им идва много и се отказват - връщат се на първата фаза като по-малкото зло, нали?

- Точно така. Всъщност опасността от отказване съществува винаги, но втората фаза е най-предразполагаща към това.

- Тогава какво ще ме крепи, за да стигна до края на втората фаза?

- Ами, дали някой ще премине тази фаза зависи отчасти, ако не и предимно, от способността му да отлага възнаграждението. Ако държите незабавно да получите удовлетворение за упоритите си усилия, едва ли ще завършите втората фаза. Но ако сте готова да работите усърдно дълго време, преди да получите своята „награда", ще успеете.

Тя изстена и обезсърчено махна с ръка.

- Лошо ми се пише.

- Така е с всички - утеших я аз. - Втората фаза е толкова трудна, че всички се нуждаем от огромна подкрепа и насърчение, за да я завършим.



Тагове:   фаза,   страдание,   живот,   истина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1706980
Постинги: 3916
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930