Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2021 04:00 - ОВЧАРЯТ
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 124 Коментари: 0 Гласове:
1



 Прочит: Псалом 23



„И овчарите се върнаха, като славеха и хвалеха Бога за всичко, което бяха чули и видели.“ (Лука 2;20)




Първите поклонници пред яслите на новородения Младенец бяха овчарите. В това има нещо много символично за природата на Спасителя и за мисията Му на този свят. За да стане овчар, човек не трябва да завърши някакво училище. просто повежда овцете и цял ден ги пази да не отидат там, където не трябва, а вечерта ги връща обратно. Всеки може да го направи, стига да е готов да понес еднообразието на самотата. Стига да се примири с мисълта, че той, висшето същество, надарено с разум, трябва да се посвети на едни животни, лишени от такъв. Като всеки занаят и овчарският си има своите тънкости, но те не се научават толкова трудно.


  Христос дойде на света като Пастир. Тази дума е придобила почтено значение, но по произхода си тя обозначава овчар. Овчарят оставя всичко, откъсва се от човешката общност и се посвещава на овцете. Придружава ги цял ден и всеки ден. Всичко, което прави е в тяхна услуга.


  Трябва да бъдем много благодарни на нашия Пастир, че ни се е посветил изцяло. Той остави общността на ангелите, за да дойде при нас, овцете. Води ни целодневно на зелените пасища и при бистрите води. Пази ни от опастности, в това число от най-голямата - от собствената ни глупост. Възпитава ни и ни променя, така че да ставаме все по-малко овце и все повече разумни човешки същества.


  Призванието и на нас, Христовите последователи, е да бъдем пастири, т.е. овчари. Да предпазваме хората от овчето поведение, на което ги учи този свят. Да им обясняваме с любов, че не са създадени, за да бъдат отведени на кланицата, а за вечен живот. Да им показваме с примера си ценността на духовните истини и да подбуждаме в тях желанието и те да водят осмислен и полезен живот.


  Молитва: Боже наш, в този празничен ден ние с благодарност отправяме духовния си поглед към Теб, нашият Отец, заради най-слъпия дар Исус Христос. Благослови онези, които чуват за Неговото рождение, да бъдат докоснати и духовно обновени, амин.


  Тема за размисъл: Ако сме овце по рождение, това може да се промени.  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1706393
Постинги: 3914
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930