Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 04:00 - ТЕЗИ ГРЕХОВЕ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове:
0



ТЕЗИ ГРЕХОВЕ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=LmuSghBTWq4   Едно от нещата, които отделят Библията от другите книги е това, че тя съдържа пророчества - неща и събития, които Бог ни е казал, че ще се случат в бъдеще. Тъй като Библията е била написана от мъже, вдъхновени от силата на Святият Дух, Бог е вложил в Словото Си пророчествата, за да ни предупреди за всичко, което ще се случи в бъдещето, така че чрез мъдростта ние да можем да избегнем злото, което ще се стовари върху този свят. Когато Ап. Павел пишеше до своя духовен син - Тимотей, той го предупреди, че ще настъпят такива дни, особено през последните времена, когато хората няма да имат благочестив характер; няма да бъдат добродетелни и богоязливи.



Той започва със споменаването на  8 гряха. Те са записани в Библията, защото тя ни известява, че пътя към Христос е тесен и че този път на спасение е една „одисея“ ... едно индивидуално пътуване за всеки човек - никой не може да го извърви освен тебе. 


  „А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто ...“ (2 Тим 3:1-3)


  Себелюбиви - означава ли това, че Бог не иска хората да обичат себе си? Разбира се, че не. Това, което Павел иска да каже е, че ще настъпи време когато човеците ще се фокусират само върху личните си дела и в собствените си очи  ще бъдат център на вселената. Вместо центъра на техния живот да са Бог и останалите хора, техният свят ще се върти само около самите тях - аз, аз и мене. Себичността ще живее в сърцата на хората. Как забелязваме това самолюбие в днешното общество? Виждаме майки, които са себелюбиви. Как е възможно да си майка и да си себелюбива? Виждаме съпрузи, които са егоисти? Как е възможно това? Бог ни е създал да се грижим един за друг. Това означава, че трябва да обичаме нашите ближни, така както обичаме себе си. Когато запитаха Господа: „Кой е моят ближен?“, Хритос разказа на Своите ученици притчата за добрия самарянин (Виж: Лука 10:30-37). Виждаме как двама души - левит и свещеник, ценяха повече своя живот, отколкото този на мъжа, викащ за помощ, понеже разбойници го бяха нападнали и ограбили. Но самарянинът беше добросърдечен; човек  със състрадателно и мило сърце, който никога не беше обичал себе си повече от другите. „... приближи се и превърза раните му, като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него.“ (ст. 34).  Егоизма е един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме. Мога да ви задам няколко много лични въпроса и да завърша с един - Имате ли проблеми в живота си? Повечето ще отговорят с „Да“. И ако запитам каква е причината за тях, отговора е, че ... някой е голям егоист. Егоизма се намира в корена на нашите грехове. Когато Сатана се приближи до Ева, той каза: „Не, не ... ти не искаш да слушаш Бога. Ти искаш да бъдеш като Него!“ (Виж: Битие 3:1-5). Това е себелюбие ... егоизъм. Той се намира в корена на нашите грехове и нашите проблеми. Себелюбието ни пречи да се наслаждаваме на живота. То ни кара да се изолираме и да се затворим в някакъв си наш свят. Знаете ли обаче как можете да се отървете от егоизма? Само продължавайте да си напомняте: „Аз ще отида на Небето! Един ще живея в слава и ще видя Господа! Един ден ще прекрача прага на вратата на Небесният град!“ 


  Сребролюбиви - По-голямата част от населението на земята преследва парите. Всички искаме да сме богати и да разполагаме с толкова пари, колкото сърцето ни желае. Сами по себе си парите не са нещо лошо, но любовта към парите и желанието да забогатеем бързо, е корена на всяко зло. Хората дори стигат до там, че са готови да убят някого за пари. „Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби ...“ (1 Тим. 6:10). Бог иска човек да бъде доволен от това, което има. Той е обещал в Словото Си, че винаги ще бъде с нас и че нито ще ни остави, нито ще ни забрави: „Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: „Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя“ (Евреи 13:5). Да бъдеш богат не е грях. Да - работи! Да - започни бизнеса, за който мислиш! Тези неща са прекрасни! Бог ни насърчава да работим, да работим и то усилено, но когато Бог остане на второ място в живота ни, заради любовта ни към парите и богатството - това вече е проблем. „Понеже какво се ползува човек като спечели целия свят, а изгуби живота си?“ (Марк 8:36). 


  Надменни/арогантни - Това са тези, които обичат да се хвалят, да се бият в гърдите, да се самовеличаят. Те си мислят, че са далеч по-добри (във всяко едно отношение), отколкото другите. Те намират удоволствие в хвалбите от собствените си постижения, без да са признателни и благодарни на Бога, Който всъщност им е помогнал. Но най-стряскащото в тази ситуация е, че има Божии люде, които правят същото. Те се самоизтъкват, приказват надуто, фукат се с разтежа на техните църкви. Те подчертават дебело, че църквите им нараснали до няколко хиляди души, че и до стотици хиляди, като са започнали от нула. Но тези служители не са признателни и не отдават почит на Бога. Библията нарича тези хора „самохвалци“. „Но сега славно ви е да се хвалите. Всяка такава хвалба е зло.“ (Яков 4:16). Ние трябва да сме нащрек с този тип хора и да внимаваме да не попаднем в същата категория. Те нямат място в Христа. Те са паднали ... изкушили са се. Ние не ги осъждаме, но Бог не иска никой да се хвали или ако ще се хвали: „с Господа да се хвали" (1 Кор. 1:31).


  Горделиви/високомерни - Гордостта идва с любовта към този свят. Словото Божие ни предупреждава да не обичаме света и нещата на света, защото ако правим това, Божията любов не се намира в нас. „Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца.“ (1 Йоан 2:15). Наред с многото неща в този свят е и тщестлавието на живота. В 1 Йоан 2:16 четем: „Защото всичко що е в света, - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота, - не е от Отца, но е от света;“ Бог желае да живеем смирено, защото това е единственият начин да бъдем доволни и удовлетворени. „Така и вие, по-млади, покорявайте се на по-старите, да! всички един на друг. Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.“ (1 Пет. 5:5).


  Хулители - „Хуля“ означава да говоря обиди по адрес на някого или нещо; да злословя, ругая, оплювам, обиждам, оскърбявам; липса на уважение към Бога или божествата на която и да е религия. Това е което невярващите правят най-много - те се подиграват с всичко що се отнася до Бога; правят си груби и вулгарни шеги с Господа и цялото Негово творение. Те светотатстват и говорят кощунства против Него - това вече е  богохулство! Когато им кажеш, че си Християнин, първото нещо, което правят е да богохулстват, понеже те не уважават тази религия. Въпреки че правят това ние не ги осъждаме или упрекваме. Можем да порицаем тяхното действие, като им обясним кое е правилно и кое не е. Без значение дали ни харесва или не, броят на богохулниците в този свят расте. Те правят всичко възможно да поставят под съмнение съществуването на Бога и да говорят против Него. 



  Непокорни на родителите си - Една от 10-те Божии заповеди, която съдържа обещание е да се покоряваме на родителите си: „Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; "Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание), "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята“ (Ефес. 6:1-3). Бог изисква всички да се покоряваме на родителите си.


  Неблагодарни - Библията ни казва да благодарим винаги, каквито и да са обстоятелствата, в които се намираме, защото това е волята и целта на Бог за живота ни. „За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.“ (1 Сол. 5:18). Бог очаква ние да сме благодарни като единият от десетте прокажени, който след като беше изцерен от Господа Исуса Христа, се върна да Му благодари (Виж: Лука 17:12-19). Светът е пълен с хора, които постоянно се оплакват, въпреки че Бог ги е благословил богато. Те не могат да преброят своите благословения. Библията ни съветва дори в нашите молитви, вместо да се тревожим, безпокоим и оплакваме, да благодарим на Бога: „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение“ (Фил. 4:6).


  Нечестиви - Бог е свят и съвършено чист. Той нито търпи, нито приема каквото и да е зло. И за да можем ние да бъдем свързани с Него, също трябва да бъдем святи. Това означава да се отделим от всяко зло, за да ни използва Бог като добър съд „за почтена употреба“ за Своя слава (2 Тим. 2:20). Но в последните времена човеците няма да оценяват святостта като част от християнския начин на живот. „Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа.“ (Евреи 12:14). „Като послушни чада, не се съобразявайте с първите страсти, които имахте във време на незнанието си; но, както е свет Тоя, Който ви е призовал, така бивайте свети и вие в цялото си държане“ (1 Пет. 1:14-15).


  Повечето, ако не и всички тези характеристики се наблюдават в хората в наши дни, което е ясен белег, че ние живеем в последните времена. Това, което се иска от нас е да знаем, че Ап. Павел не написа тези неща само до Тимотей, но те трябва да донесат полза на цялото Тяло Христово. Тези характеристики никога не бива да бъдат открити в нас, ако заявяваме, че познаваме Господа Исуса Христа. 


    АБВ НА СПАСЕНИЕТО



Каква е Добрата Новина или Благата Вест на Евангелието за Исуса Христа? Тя е, че Исус Христос  дойде на този свят (роди се от девица), беше разпънат на кръст, беше положен в гроб, възкръсна на третият ден и че един ден Той ще се върне отново. Това е Благата Вест!


  И съвсем простичко, по детински, ще ви обесня „АБВ-то на спасението“. Единственото, което ти и аз трябва да направим е да признаем, че сме съгрешили против Бога и че имаме нужда от Спасител.


  В Римл. 3:10 ни се казва: „Няма праведен ни един“ А в Римл. 3:23 четем: „Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога“



Всички ние сме се родили грешници и поради тази причина, ние всички трябва да се новородим, т.е. да се родим отново духовно, за да влезем в Небесното Царство. „Заплата на греха е смърт “ (Римл 6:23). Заплата е смъртно наказание! Но ... тук идва Благата Вест - „а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.“  Скръбта по Бога е тази, която ни води до истинско покаяние за греховете срещу праведния, справедлив Бог, след което настъпва промяната на сърцето ни. Ние обновяваме  ума си, а Бог променя сърцата ни и ни възстановява, съживява ни отвътре навън. „Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да се не похвали никой.“ Това беше А-то.


  Следва Б: Да повярваш в сърцето си, че Исус Христос е Господ. Да повярваш в сърцето си, че Исус Христос  умря за твоите грехове, че беше погребан и че Бог Го възкреси от мъртвите. В Римл. 10:9-10 четем: „и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите.“



И В: да призовеш името на Господа. Това означава да се довериш, да повярваш с цялото си сърце, че Исус Христос е Този, Който казва, че е. Всеки човек, от Адам, та чак до днес, който някога е живял по лицето на земята, ще преклони коляно и ще изповяда с устата си, че Исус Христос е Господ - Господ на Господарите и Цар на Царете. Римл. 10:9-10 четем: „Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.  Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.“



Преди да прочета този силен стих - Римл. 10:13 - бих искал да кажа следното: Може би днес има някой, който трябва да посвети отново живота си на Бога. Ти си се отклонил, отдалечил си се и Господ те призовава обратно при Себе Си. Не случайно четеш тези редове. Това е така, защото днес трябва да се върнеш при Него. Бог те обича и ти Му липсаш. Бог не ти е ядосан. Той не те осъжда и те чака с отворени обятия! Римл. 10:13: „Защото "всеки, който призове Господното име, ще се спаси".


  А ако ти никога не си призовал името Господне, за да бъдеш спасен, какво чакаш? Не виждаш ли какво става по света? Защо си играеш с най-важното, съдбовно решение, което трябва да вземеш в живота си, за да имаш вечен живот? Днес е деня. Днес е спасителен ден.


  Библията ни предупреждава за краткостта на живота. „Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва“ (Яков 4:14). Библията не ни казва да се замислим дали да повярваме някой ден, а да повярваме днес! „Днес, ако чуете Неговия глас, Не закоравявайте сърцата си“. (Евреи 4:7). Никой от нас не знае колко време имаме останало в този живот или какви ще бъдат обстоятелствата на нашата смърт. Можем да умрем по внезапен, неочакван начин, който ще попречи на предсмъртното повярване. Единственият разумен избор е да се покаем и да повярваме в Исус Христос днес. „В благоприятно време те послушах и в спасителен ден ти помогнах. Ето сега е благоприятно време! Ето сега е спасителен ден!“ (2 Коринтяни 6:2).


  Помнете и това: „Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието ... Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.“ (2 Петрово 3:3-4, 9)  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1692755
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031