Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2019 04:30 - ЖЕНАТА НА ПЕТЕФРИЙ - ЖЕНА, РЪКОВОДЕНА ОТ ПЛЪТТА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 216 Коментари: 0 Гласове:
1



Из книгата „Жената в светлината на Библията“
Автор: Цвете Куличева
 
Битие 39:1-20

„Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.“ (Евреи 13:4)

Основната тема на този разказ в 39-та глава на Битие са плътските отношения между мъжа и жената. Нека ги разгледаме в светлината на Библията. Ние, като християни, не трябва да пренебрегваме този важен въпрос. Библията е книга, която ни ръководи във всички наши сфери. В нея намираме отговори на всички въпроси, засягащи цялостния ни живот, включително и такива, засягащи най-интимната част от него.

Йосиф бе любимият син на Яков от Рахил. Още от най-ранна възраст Бог му говори и това предизвика завистта на братята му. От ревност те го продадоха като роб и така той попадна в Египет, в дома на Петефрий.

В този разказ се разкриват неговите качества: млад, красив, искрен, честен, почтен. Бог бе с Йосиф и Господ благослови дома на египтянина заради Йосиф. Господарят му го уважаваше, имаше му пълно доверие и му повери целия си дом и имот. „А Петефрий остави всичко що имаше в Иосифовата ръка, и, освен хляба, който ядеше, не знаеше нищо за онова, което притежаваше. А Иосиф беше строен и красив. И след време, жената на господаря му хвърли очи на Иосифа и му рече: Легни с мене. Но той отказа и рече на жената на господаря си: Виж, господарят ми не знае нищо за онова, което е с мене в дома и предаде в моята ръка всичко що има; в тоя дом няма никой по-голям от мене, нито е задържал от мене друго нещо освен тебе, защото си му жена; как, прочее, да сторя аз това голямо зло и да съгреша пред Бога?“ (Битие 39:6-9).

Йосиф отказа не само от уважение към господаря си. Той имаше страх от Бога. Той знаеше какво наскърбява Бога. Затова той нарече желанието й грях. „Как да съгреша Богу?“ Той не се интересуваше как хората гледат на Бога. Така трябва да постъпваме и ние. Общественото мнение много често се мени. То е различно в различните векове. Това, което в миналото се е смятало за неморално, днес се смята за съвсем естествено и обратно. Нашият критерий трябва да бъде Бог и Неговото Слово.

Плътските отношения между мъжа и жената днес са много изкривени и покварени. Това е така, защото човекът много се е отдалечил от Бога, от Словото Му.

Много често нас, християните, ни обвиняват, че отхвърляме плътските удоволствия. Вярно ли е това? Бог забранява ли плътските удоволствия на човека? Сами по себе си грях ли са те? - Не! Бог не лишава човека от удоволствия. Бог иска човек да е щастлив. Да живее един пълноценен живот. Бог иска човек да има най-добрите, най-големите удоволствия. Затова Той създаде този красив свят с всички негови богатства. След като създаде жената, Той каза: „Те ще бъдат една плът“ (Битие 2:24). За всичко това Библията говори на много места. Някои от тях са: 1 Кор. 7:3-5 и Притчи 5:18-19.

Но всичко това е позволени само вътре в брака. Бракът е единствената форма за интимно свързване на мъжа и жената. Всяко свързване извън брака, независимо дали са женени или не, според Библията се нарича блудство и се осъжда: „Оня, който прелюбодействува с жена е безумен. Който прави това би погубил душата си.“ (Притчи 6:32).

Йосиф знаеше това и не искаше да съгреши Богу. В Закона това е една от 10-те Божии заповеди - „не прелюбодействай“. В Стария Завет наказанието за това бе смърт, убиваха ги с камъни, „за да се отмахне злото“ (Второзаконие 22:22). В Божиите очи това е зло.

Апостол Павел казва: „Бягайте от блудодеянието ... който блудства съгрешава против своето тяло“ (1 Кор. 6:18). „А блудство и всякаква нечистота или сребролюбие да не се даже споменават между вас ...“ (Ефес. 5:3).

Интимните взаимоотношения между мъжа и жената са разрешени само след венчавката, а не преди това. Не след годежа или сключване на граждански брак, но само след Божието благословение.

Йосиф знаеше това, затова той избяга от изкушението на Петефриевата жена. Библията ни съветва да избягваме плътските изкушения и страсти: „Ходете по Духа, и няма да угождавате на плътските страсти.“ (Гал. 5:16), защото блудниците няма да наследят Божието царство (1 Кор. 6:9; Ефес. 5:5; Откр. 21:8; 22:15).

Жената на Петефрий бе много богата, имаше изобилна храна, скъпи дрехи, материални блага, многочислена прислуга. Имаше много високо обществено положение - бе съпруга на офицер с висок ранг при фараона. Но според библейския разказ тя водеше един празен живот в безделие, без цел. Тя имаше много свободно време, но не се споменава да го е използвала да върши нещо, да има някакви интереси.

Липсваха й морални задръжки. Тя се водеше от страстта, а не от разума. Бе много упорита и настоятелна. Желанието й да притежава Йосиф бе толкова голямо, че един ден, когато нямаше никой в къщи, тя го хвана за дрехата и искаше да го принуди насила. След като Йосиф избяга, тя не само че не се примири, но прояви много силна омраза и злоба. Излъга, наклевети го. В резултат на коварството й Йосиф попадна в затвора.

Още от древността хората са знаели какво е блудство и са се пазили от него. Това може да бъде грях не само за тялото, но и на сърцето, без участие на тялото. Затова Бог заповядва: „Не пожелавай жената на ближния си“. А Христос казва: „всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.“ (Матей 5:28).

Ние трябва да контролираме не само телата и действията си, но и мислите и желанията си, под чието ръководство действаме.

У жената на Петефрий се появиха грешни мисли, които не потисна, не обузда желанията си, не ги победи, но им позволи да прераснат в грях.

Бог се докосна до нейния живот чрез личността на Йосиф. Ако тя бе попитала Йосиф за Бога, Който ръковоси неговия живот, тогава би могла да получи способността да контролира ума и тялото си. Но тя не пожела да научи нищо за Бога.

Тя имаше възможността да използва пълноценно своя живот, но не го направи. Тя не се покая, не поиска прошка. За всяка една от нас тя е пример за жена, водена от плътта. А Словото ни казва: „ако живеете плътски, ще умрете; но ако чрез Духа умъртвявате телесните действия, ще живеете.“ (Римл. 8:13).

„Вашето тяло е храм на Святия Дух ... затова прославете Бога с телата си.“ (1 Кор. 6:19-20).  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1705293
Постинги: 3912
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930