Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 06:00 - ЗАЩО СЪМ ХРИСТИЯНИН част 3
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове:
0



  Бог направи човека

Бог не създаде човека, а го направи. За целта си послужи с материала от земята. Затова учените твърдят, че тялото ни съдържа всички химически елементи и електромагнитни заряди. Човек е съвършена радиопредавателна и приемателна централа с всички познати нам сили. Окото е такова, защото има светлина. Ние сме такива, защото има велик Творец-Бог.

Защо направи Бог човека? Можем само да предполагаме, че с този особен трудов акт Бог даде простор на Своята божествена потребност да люби и изпълни всичко с любовта Си. В природата откриваме велика мъдрост и власт. Като изследваме човека, откриваме Бога. Във всяка вълна на морето, във всяка негова капка живее цялото море. Така във всеки човек се отразява Божият лик. Бог е поставил Себе Си в човека като го направи по Своя образ. Човек има свободна воля. Ето, земята се върти около оста си, обикаля около слънцето и прави още много други движения, без да възразява. Не е така с човека. Свободната воля му дава възможност да определя поведението си. Може да върши добро или зло. Да бъде честен или да краде. Може да придобива знания, а знанието е сила. Може да таи благородни или зли чувства. Може да обича или да мрази, да бъде верен или да става предател, да се радва или тъгува, има усет за морал, правда, добро и пр. Притежава разум и усеща копнеж по вечността.

Човек е личност. Може да каже “аз”. Така той се обособява като отделно същество. Имануел Кант е казал: ”Когато моят кон каже: ”аз”, ще сляза от седлото и почтително ще му сваля шапка.” Всеки човек е отделно, оригинално Божие творение. Всичко сме получили от Него и принадлежим на Него. Напоследък учени изучават основно староеврейския език, на който е написана Библията и откриват, че думата “адам”-човек, значи “заместник”. Кого замества човек? Разбира се Бога, Твореца. Той натовари Своя заместник да обладае и напълни земята. Каква велика задача. Какъв блажен дълг! Каква страшна отговорност!

Една майка облякла малкото си момче в чисти панталонки. И то излязло навън да играе. Скоро се върнало съвсем изцапано. “Защо панталонките ти са тъй нечисти”, запитала го тя недоволна. “Но нали ти ми ги даде”, отговорило то с хитра усмивка. “Но като ти ги дадох, те бяха чисти”. ”Мамо, ти трябва да ми даваш такива панталонки, които не се цапат”. Какво да кажем за този отговор? Ето опита на човека да стовари вината за своето падение върху Бога.

Нашият характер може да се опорочи. Ние сме длъжни да го пазим чист. Бог ни е направил. Затова Го търсим и намираме мир в Неговата близост. Но носим отговорност за живота и характера си.
               Ангели

Като християнин съм убеден, че има ангели.

Приемам съществуването им, не защото искам да им се покланяме или да ги възхваляваме, но като се спираме на тях, ние още по-дълбоко се прекланяме пред Бога и пречудните Му дела.

Ангелите са невидими за нас същества. Притежават повече дарби от нас. Намират се на по-високо равнище от нашето. Стоят близо до Бога и Му служат. Имат големи познания, разполагат с власт, притежават свободна воля.

Възможно е и Вие драги читателю, да сте срещали хора, които са имали контакт с ангели. Древният мъдрец Сократ твърдял, че един ангел постоянно го предупреждава. Бог може и без тях, но обича да привлича и други за съучастници в Неговите дела. В Библията намираме много разкази за явления на ангели. Те действат като Божии посланици. Даже някои са приемали ангели като гости, без да разберат това отначало. Ангелите могат да станат видими за известно време и след това да изчезват за земните ни очи.

В Господната молитва ние се молим: ”Да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята”. Нека се запитаме кой върши Божията воля на небето? Разбира се преди всичко ангелите. Те я вършат радостно, незабавно, без да питат ”защо”. Вършат я така, както Бог иска. При тях свобода и послушание са едно и също нещо. Явно е, че Бог не се ограничава в ангелите, но те се ограничават в Него. Щом ангел върши нещо, това значи, че Бог го прави, но не и обратно.

Те служат и на нас. Вижте колко високо цени Бог нас човеците, че нарежда на ангелите да ни служат. В повечето случаи това става без ние сами да видим или разберем всичко, без да можем да благодарим.

Ангелите участват по особен начин в нашия живот, когато грешникът се кае и започва нов, богоугоден живот. Тогава ангелите се радват. Един ден във вечността ще имаме радостта да видим Господа Исуса Христа лице в лице. Там ще бъдем щастливи да срещнем нашите близки, починали по-рано от нас. С особен интерес очаквам да срещна моя ангел - хранител, който ме е придружавал от рождението до смъртта ми. Той сигурно ще ми обясни много неща, които сега не са ми ясни. Ще разискваме и преживявания, които на земята с никого не съм споделял.  
           Любовта

Християнин съм, защото в основата на християнството лежи любовта.

Човешкото сърце ожида най-вече за любов. Никой не е казал: ”Не искам повече любов. Стига ми толкова!” Царе са се отказвали от престола за любов. Милионерски чада са обръщали гръб на богатството, за да намерят любов. Ние сме родени от любов. Жадуваме за любов. Живеем за любов. Жертваме се за любовта. Любовта е родена на небето. Блика от Божието сърце. Залива небето и земята, където намери прием. “Да не любиш и да не бъдеш нищо е едно и също”. Защо злите духове са демони? Защото не знаят да любят, а само мразят.

Защо ангелите са добри духове? Защото само любят и не знаят да мразят.

Ние, човеците, можем и да любим, и да мразим. С това се доближаваме или до демоните, или до ангелите.

Бог е любов. Затова ни люби. Не може да прави друго. Той люби всички човеци и тези, които Го обичат, и тези, които Го мразят. Всички религии имат зрънце от истината. Но само християнството ни уверява, че Бог ни люби.

Езичникът, изпълнен със страх, коленичи пред своя жесток идол и моли за снизхождение. Готов е да понесе всякаква жертва, включително и човешка.

В християнството е тъкмо обратното. Бог взема инициативата. Не ние потърсихме Бога, но Той потърси нас. Защо Бог възлюби света? Не можем да кажем. Стоим пред велика тайна, скрита в Божието сърце. Ако вие, драги читателю, обичате, можете ли да кажете защо обичате? Ако можете, значи вие сте престанали да обичате и сте станали търговец. Вие бащи и майки, защо обичате децата си?

Учител запитал децата какви деца обича Бог. Всички отговорили: ”Послушните!” Учителят запитал: ”А вие послушни ли сте?” Настъпило мълчание. ”Мили деца, Бог ви обича такива, каквито сте”.

Две братчета се скарали. Едното казало на другото: ”Ти си лош и татко няма да те обича”. Бащата бил наблизо и чул. Отишъл при тях, взел ги на коленете си и им казал: ”Мили деца, аз ви обичам както сте зли и както сте добри. Като сте послушни, ви обичам с радостно сърце. Като сте непослушни, пак ви обичам, но със скръб на сърце”.

Срещнах някъде следната мисъл: ”Ако всички океани са мастило и всички тревни площи писалки, ако цялото небе е пергамент и всички човеци - писатели и биха изписали всичкото мастило, пак не биха казали всичко за Божията любов”.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693205
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031