Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2016 03:56 - А Н Н А - ПРОРОЧИЦА, ПРИМЕР ЗА НАС
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
0



                                  А Н Н А - ПРОРОЧИЦА, ПРИМЕР ЗА НАС

                                    
image 

"От грижи и тъга в сърцето, Анна се предостави на Бога. Онези от нас, които преживяват големи болки и страдания, особено вдовиците, знаят че нищо не е по-лековито от съзнателно преживяване на Божието присъствие." Евгения Прице

За да имате максимална полза от темата, трябва първо да прочетете следните стихове в Библията: Лука 2 : 22 -27, 36 - 48

"Така говори Господ . . . И твоите вдовици на Мен да се надяват"

Може ли човек да умре поради сломено сърце? Британски лекари са наблюдавали многобройни овдовяли мъже и открили, че някои от тях починали след половин година. Причина за смъртта на половината от починалите е сърдечно заболяване.

Всъщност живота на Анна би трябвало да бъде безнадежден. И днес, все още вдовица в близкият изток, фактически е жива погребана. Единственото нещо, което може да направи бездетна жена след смъртта на съпруга си е да се завърне при родителите си и да чака за втори мъж или смъртта.

Анна е 84 годишна. Нейното семейно щастие е било само седем години. Някои Библейски тълкуватели казват, че тя е била вдовица 84 години. Но това не е от значение при тези многобройни години. Важното е да знаем, без значение дали е била на 84 или 100 години, че е била много заангажирана.

Анна беше пророчица, от рода на Ассер от Галилея. Този род не е значим. Поговорката казва: „От Галилея не произлизат пророци“. Пророчеството е за мъжете. Жените тогава да са пророчици е било рядко изключение. Библията назовава само няколко: Мириам, Дебора, Хулда и Ноадиа от Старият Завет. В Новият Завет пророкуват четирите дъщери на апостол Филип.

Анна стои точно в средата между Старият и Новият Завет. Каква чест, какво особено предимство, да принадлежиш към избрана група - да бъдеш пророчица! Една жена, която ще предава на народа това, което Бог иска да му каже.

"Когато умря моят мъж, живота свърши за мен." - ми каза една вдовица.

Анна не мисли така. Тя не потъна след тежкият удар в живота в самота и самосъжаление. Тя не стана тежест за семейството. Тя също не се причисли към самотните, на които живота вече нищо не предлага, както и към тези жени, които всеки съжалява и никой не знае как да съветва.

Анна не се пренесе в миналото.Това е една от най-големите опасности, които застрашават вдовицата. Само тези като Анна, от които им е отнето най-любимото - партньора в живота - знаят колко голяма е тази опасност.

Когато се пречупи единството в брака, остава човек сам, като откъснат, който макар и след кратък брак не може да бъде предишната личност. Той си остава половинката от двамата.

Утешава ли се Анна с мисълта, че Бог нищо не взема, само за да вземе. Очаква ли тя Той сам да се отвори за даване в замяна на това, което ѝ беше откъснато?
За да разберем това, трябва да се осмеляваме да погледнем в бъдещето.

По-късно казва Исус Христос: "Който е сложил ръката си на ралото и гледа назад, не е годен за Божието царство." (Лука 9 : 62 )

Анна намери убежището си при Бога. През целият си дълъг живот тя служи в Неговият дом. Тя се е молила и постила. От това се разбира, че тя е готова повече да уповава на Бога отколкото на себе си.

Когато вдовица се осмелява, да изостави миналото; когато семейното ѝ щастие не зависи от нейните, без съмнение скъпи спомени; когато тя се осмелява да бъде с Бога днес и в бъдеще, тогава свърхестествен мир изпълва нейното сърце. Тогава в нея може да се яви поток на разбиране, на мъдрост и тактична сила, от които светът така много се нуждае, както духовно така и морално. Тогава тя не стои в живота като просякиня, но като даваща. Тя може други в трудности и скърби да утешава, понеже самата тя е приела утеха от Бога. ( 2 Коринт. 1 : 3,4 )

Анна винаги, и нощем, се занимаваше с Божиите дела. При това тя не загуби погледа от човеците. Истинската обхода с Бога не се обръща навътре. Тя търси пътя навън и иска други да направи щастливи. "Вратата на щастието се отваря навън" е казал Зьорен Киркегард.

През времето на Анна светът е мрачен и в безизходица. Проблемите са стигнали над главата. Затова мнозина съзнателно или несъзнателно очакват Изкупител, Който може да дойде само от Бога. Те жадуват за идването на Месия.
Неочаквано настъпва денят. Исус се ражда. Ангелите ликува: "Слава на Бога . . . мир на земята и благоволение между човеците."
Овчарите коленичат за да му се поклонят.

Превод: Пастор Божидар Попов image



 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693456
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031