Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2016 18:15 - Книгата на пророк Данаил продължение
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



 Тогава чух един свет да говори; и друг свет рече на този, който говореше: До кога се простира видението за всегдашната жертва, и за престъплението, което докара запустение, когато светилището и множеството ще бъдат потъпквани?
И каза ми: До две хиляди и триста денонощия; тогава светилището ще се очисти." Дан. 8:13,14

Видението в осма глава впечатлява особено Данаил и в ума му има много въпроси. Един от незададените въпроси явно е кога ще стане всичко това. Данаил вече има разбиране за световните сили, които ще действат, но особено е впечатлен от действието на малкия рог и последните събития. Затова и ангелът отговаря на незададения му въпрос, кога ще бъде всичко това. Въпреки обясненията Данаил не разбира всичко от видението, и особена онази част, която се отнася за денонощията. Ангелът заявява, че тя се отнася за далечни дни.
"А казаното видение за денонощията е вярно; все пак, обаче, запечатай видението, защото се отнася до далечни дни.
Тогава аз Даниил примрях, и боледувах няколко дни; после станах и вършех царските работи. А чудех се за видението, защото никой не го разбираше." Дан. 8:26,27


Да направим един преговор и сравнение между разглежданите досега видения:
Code: Избери целия код                Вавилон      Мидо-Персия   Гърция                      Рим
                                                        езически               папски

Дан. 2 гл.     злато        сребро         мед           желязо                глина

Дан. 7 гл.     лъв          мечка        леопард      четвърти звяр    малък рог   небесен съд

Дан. 8 гл.     ---          овен         козел         малък рог       малък рог   очистване на
                                                    по хоризонтала   по вертикала  светилището

От сравненията между трите видения се вижда, че след възхода и паденията на четирите световни царства и след действията на малкия рог, се извършва едно важно събитие на небето. В Данаил 7 глава това събитие е наречено "съд за светиите", а в Данаил 8 глава - "очистване на светилището". Ангелът поставя това събитие далеч в бъдещето. Очевидно е, че тук става въпрос за събития на небето и за небесното светилище, а не за земята и земното светилище. От сравнението със земното светилище, което е образ на небесното, можем да добием представа за това събитие. Това направихме в предните мнения. Въпросът е кога започва и кога завършва този небесен съд? Ангелът дава отговор за продължителността му - 2300 денонощия. Когато приложим пророческия принцип за време, един пророчески ден е равен на една буквална година, тогава периодът до времето на съда и очистване на светилището е 2300 буквални години.
Видението обаче не дава началната дата на отброяване на този период. Данаил разсъждава и се вълнува от видението и от неизяснените въпрос. В следващата глава е описано идването отново на ангела, за да доизясни видението и да даде още подробности по него:
“Дори още като говорех в молитвата, мъжът Гавриил, когото бях видял във видението по-напред, като летеше бързо се приближи до мене около часа на вечерната жертва. И вразуми ме като говори с мене, казвайки: Данииле, сега излязох да те направя способен да разбереш." (Дан.9:21-23)

“Седемдесет седмици са определени за людете ти… Знай прочее и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до князът Месия ще бъдат… И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен… И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица…” (Дан. 9:24-27).
В изясняване на пророчеството за 2 300 денонощия се дава друго пророчество от 70 седемдесет седмици или 490 дни – един по-малък времеви период. Ангелът казва, че тези седемдесет седмици (490 дни) са “определени”, на еврейски “отрязани”. Отрязани от какво? Естествено, от това времево пророчество, което ангелът дошъл да разясни – 2 300 денонощия. Седемдесет пророчески седмици са 490 буквални години.

imageimage

Има три декрета за съграждане на Ерусалимския храм, разрушен от Навуходоносор II: декрет на Кир от 537 г.пр.Хр. (Ездра 1 и 3 гл.), декрет на Дарий I от 520 г.пр.Хр. (Ездра 6 гл.) и декрет на Артаксеркс от 457 г.пр.Хр. (Ездра 7:1-26). Първите два засягат само реставрирането на храма. Последният говори за даване на пълна автономия на еврейската държава и възстановяване на религиозните и граждански права на еврейската нация, за което е упълномощен Ездра. Следователно третият указ ще ни послужи като отправна точка. Като вземем под внимание, че Ездра е използвал еврейския календар, според който годината е започвала през есента, разбираме, че началната точка на пророческия период е есента на 457 г.пр.Хр. Когато прибавим към нея 2300 години, стигаме до 1844 година.


В тази година, според пророчеството, Христос започва последната фаза на своята служба на Велик Първосвещеник, "очистването" на небесното светилище. Това е началото на небесния "съд над светиите". На този съд Христос изпълнява службата на Великия Ходатай и застъпник за греховете на всички покаяни. След приключване на този съд, съдбата на всеки ще бъде определена.
Този огромен период визира и други важни събития: "Седемдесет седмици се определиха заради твоите люде и заради светия ти град, за да се свърши престъплението и да се довършат греховете, и да стане умилостивението за беззаконие, и да се въведе вечна правда, и да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресвятото" (Дан.9:24).
Бог отдели 490 години за еврейския народ, даде му благодатен период( да разнася веста за това кой е Бог и очакваният Месия ). "Защото ще ви взема изсред народите, и ще ви събера от всичките места, и ще ви доведа в земята. И ще ви дам ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, за да правите съдбите ми и да ги извършвате." (Изх.4:24-27) След завръщането си от пленничество обаче ,еврейският народ не довежда докрай започнатата реформа.Но "Умилостивението за беззаконие" не е поставено в зависимост от човешка воля. Предложената чрез Исус вечна правда и помазването на "Пресвятото" (небесното светилище) - също.
"От излизането на заповедта, да се съгради наново Ерусалим до Вожда Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради отново стената и улиците, макар в усилни времена. И след шестдесет и две седмици ще бъде посечен Месия, но не заради себе си; и людете на вожда, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и свършекът му ще дойде с потоп, и до свършека на войната ще има определени опустошения." (Дан.9:25,26)

В 408 г.пр.Хр. завършва възстановяването на държавата на евреите - точно "седем седмици" (49 буквални години) след 457 г.пр.Хр. За това, че времената са били усилни, ни свидетелстват еврейската история и библейските книги на Ездра и Неемия. Вторият период се състои от 62 седмици, или 434 години. Те, събрани с 49 години, трябва да ни отведат до Месия. Името Месия (на гръцки Христос) е титла, която Исус от Назарет получи при Своето кръщение (Деян.10:38; Лука 3:21,22; Ис.61:1,2). Годината е 27 след Христа, годината на Христовото кръщение. А последната от седемдесетте седмици? Какво ще стане през нея?
"И ще потвърди завет с мнозина за една седмица, а в половината на седмицата ще престанат жертвата и приношението, и върху крилото на мерзостите ще е запустителят, и до свършването на времето гняв ще се излее върху запустителя." (Дан.9:27)
След три години и половина Исус е разпънат на кръст (точно в средата на последната седмица), завесата на храма се раздира(Мат.27:51). Но Бог продължава да предлага Своята кръв на разпъналия Го народ още три години и половина. Исусовите ученици проповядват Евангелието само на еврейския народ, само на изгубените овце от Израил (Мат.10:5; 15:24). Краят на този период е съпроводен с две важни събития: смъртта на първия мъченик за Исусовата вяра (дякон Стефан) и първата среща на младежа Савел с Евангелието. Това е 34 г.сл.Хр. От тази година нататък ролята на еврейския народ като Богоизбран е приключена( за разнасянето знанието за Бога и Неговият Спасител). Евангелието ще се разпространява чрез нов тип организация - църква,наречена Христовата невяста .



Тридесет и шест години по-късно римските войски обсаждат Ерусалим. След продължителна обсада градът е превзет с пристъп и въпреки усилията на император Тит да запази храма, той е унищожен. Римските войски се явяват инструменти в Божиите ръце, средство, чрез което би трябвало да се вразумят Неговите люде.
imageimage
От този момент в центъра на историческите събития ще стои Христовата църква, която става наследница на Божиите обещания.

продължава...



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693432
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031