Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2014 20:54 - ХРИСТОС – НЕСРАВНИМ ВЛАСТЕЛИН
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
0



„Тоя, Който е слязъл, е Същият, Който и възлезе по-горе от всичките небеса, за да изпълни всичко.” (Ефесяни 4:10)

Каква велика истина! Сериозна и пълна с утеха! Апостолът разгръща малко завесата на неизвестното и ни дава възможност да надникнем в крайно интересна сфера.

1.       Чудното обяснение на значението на Христовото възнесение.

Той се възнесе и застана над всичките небеса, за да изпълни всичко. Какъв чуден факт! Светът, вселената са пълни с Исус. И всеки внимателен наблюдател трябва да признае това.

Историята е пълна с Исус. Във философията има боричкане около Неговата личност. Някои Го приемат. За други Той е белег на противоречие и затова Го отхвърлят. Но съдбата на човека зависи от отношението, което човека има към Исус. Много великани се появиха и бързо залязоха. Исус стои вече две хилядолетия. Ученият Хайнрих Ман твърди: „Исус никога не е бил така далеко от залез, както сега.”

Музиката е пълна с Исус. Най-великите творби на музикантите-класици са възхвала на Богочовека.

Живописта е пълна с Исус. Най-безсмъртните творения на бележитите художници са Го увековечали.

Архитектурата е пълна с Исус. Най-съвършените, поразяващи ни с величието си здания са посветени на Него – църквите и катедралите.

Книгите са пълни с Исус. Най-много книги са писани за и против Него. През 1964 г. нашите книжарници бяха основно обследвани и всички книги, издадени преди 1962 бяха иззети и унищожени, защото като остарели вече не се търсели и не се четели. Какво обаче да кажем за нашата „млада” книга Библията? Започнали да я пишат преди 3500 години. Завършена е била преди 1900. И днес, цялата Библия или части от нея са преведени на повече от 1400 езика и наречия. Продава се ежегодно в повече от 30 милиона екземпляра. Защо? Защото е пълна с Исус!

Науката е пълна с Исус. Затова най-великите представители на нашата най-модерна наука от 20 век са вярващи в Него хора: Алберт Айнщайн, Иван Павлов, Макс Планк.

Бъдещето е пълно с Исус. Милиони християни по целият свят днес с радостно нетърпение очакват да се яви Той в облаците и да поеме управлението на земята.

2.       Разбира се, мнозина не вярват в тази истина.

Истината, която представяме днес за тях е празна работа. Твърдят, че светът не е пълен с Исус, а напротив, със страдания, сълзи, плач, болести, болки и смърт. Къде е вашият Исус? Но тук вината е само наша. Исус е влияние, което не се натрапва. За да Го почувстваме, трябва да отворим сърцата си, както цветето разтваря венчето си за слънчевите лъчи. Пролетен слънчев ден е. Но аз съм спуснал тежки, тъмни завеси и в стаята ми е мрачно и студено. Кого да обвинявам за това? Слънцето ли, че не е нахлуло в стаята ми? То никога няма да дойде и да вдигне моите завеси. Това трябва да направя аз. Говорих с мой стар съученик. Оплаква ми се от много неща – старост, безсилие, неизцелима болест, самота. Синът му забягнал. Дъщеря му се омъжила в далечен град. Отчаян е и озлобен против всички. „Защо да живея?” – се пита той. Казвам му: „Потърси Бога. Нямаш най-важното. Отвори сърцето си за Него. Започни да се молиш.” Отговаря ми: „Не мога. Винаги съм бил атеист. Не ми е възможно да повярвам.” Над подобни отчаяни атеисти чувам печалният глас на Исус: „Ерусалиме, Ерусалиме, ти, който избиваш пророците и с камъни убиваш пратените до тебе, колко пъти съм искал да прибера твоите чада, както кокошка прибира пиленцата си под крилете си, но вие не искахте ...” (Матей 23:37)

Мнозина виждат и съзнават празнотата на живота си. Но не искат да го изпълнят с Исус. Търсят празен светски живот, плътски наслади, земна слава, изискани ястия. И стават все по-празни, по-пусти и нещастни. Не е ли безумно да търсим съвет там, където нищо не знаят. „Ужасете се, небеса, поради това, настръхнете, смутете се премного, казва Господ, защото две злини сториха Моите люде: изоставиха Мене, извора на живите води, и си издълбаха ровове, разпукнати ровове, които не могат да държат вода.” (Еремия 2:12-13)

Исус изпълва всичко чрез Святият Дух. Но Той не натрапва влиянието Си. Блажени са тези, които с радостно сърце Го приемат. Ето иде лекарят и преглежда болния. Установява болеста, оставя рецепта и си отива. Сега останалото е в добрата воля на пациента. Ако иска, ще си набави лекарствата и ще започне да се лекува. Ако не, рецептата ще си остане неизползвана. Не съм чувал да дойде лекарят и с тояга да застави болния да приеме лекарството. Който не приеме изпълващият всичко Исус, сам се осъжда на нещастие. Доказано е чрез изследване, че голяма част от катастрофите се дължат на това, че шофьорите са имали нечисти, грешни мисли.

Четох за двама японски войници. Това се случило по времето когато Япония била окупирала Индонезия. След като била разбита японската армия се оттеглила, а тези двама войника останали някъде във вътрешността на един от островите. Криели се в девствените гори цели 17 години. Прехранвали се от лов, горски плодове и корени. Но кой може да опише нещастието им? Най-после ги открили и им съобщили, че мирът между двете държави е отдавна сключен и те спокойно могат да напуснат дивият си начин на живот, и да се върнат в домовете си. Колко много хора днес не вярват в победата на Господ Исус и продължават нещастният си подивял живот, далеч от своя Спасител!

3.       Църквата винаги радостно е прогласявала тази истина: Исус изпълва всичко.

С това се обяснява странното поведение на апосторите при раздялата им с Исус при Неговото възнесение. Знаем, че всяка раздяла съдържа скръб. Има много сълзи, плач, дори припадане от тъга. А ето какво ни съобщава евангелист Лука в 24:51-52: „И като ги благославяше, отдели се от тях и се възнесе на небето. И те Му се поклониха и се върнаха в Ерусалим с голяма радост.” Как да си обясним голямата радост на оставащите сами апостоли? О, те много добре знаеха, че Той отива да се възцари, да поеме владението Си, като пак ще бъде с тях по особен начин, чрез Святият Дух, и отново ще им бъде подарен.

Когато бяхме момчета по на 10-12 години, през месеците март и април, обичахме да правим балони от тънка хартия. Балонът беше висок около 3 метра и 1,50 широк. Имаше отвор очертан от тел. През средата на отвора пак тел, на която поставяхме парцал, напоен в газ. Няколко момчета държаха балона отстрани и друго – с пръчка отгоре. Така държахме балона над запален слаб огън, за да се напълни с топъл въздух. След това запалвахме парцала и когато вече балона даваше силен напор, някой извикваше: „Пускай!” и балона политаше нагоре. Всичко наоколо викаше „Ура”. Радвахме се като гледахме носещият се балон във въздуха. Той беше победа на нашия труд. И апостолите се радваха, защото възнесеният в небесата Господ Исус жънеше плодовете на Своя тежък труд. Исусовото дело победи. И сега започва своя победен поход, победното си шевствие. Той изпълва всичко.

Когато Мария, сестрата на Марта и Лазар, помаза Господ Исус със скъпоценно миро, цялата стая се изпълни с чудния аромат. Така влиянието на Исус изпълва целият свят. То е жизненият елемент, както е морето за морските животни и въздухът за нас. По време на войната един пастор обикалял военен лазарет и се спирал при всеки от лежащите там ранени войници. Разговарял с тях и се молел край леглата им. Но ето един тежко ранен войник, чийто език пасторът не разбирал. Той посочил с пръст нагоре като казал само една дума: „Исус” Войникът се усмихнал щастливо и предал Богу дух.

Исус изпълва всичко. И е навсякъде. Това дава сила на мисионерите, тези съвременни апостоли, да отиват смело при враждебни, човекоядни племена и да им благоветстват спасение чрез Христа. В Индия отишъл, преди много години, мисионерът Чембърлейн. Събрал местните жители на едно село и им проповядвал Господ Исус. Те били много разярени, защото нищо не казал за техните идоли. В Индия има помече от 300 милиона идоли. Взели камъни и искали да го убият. Той им казал: „Преди да ме убиете, искам да ви разкажа една важна история. Почакайте малко.” И той започнал да им разказва за живота, страданията, смъртта и възкресението на Господ Исус. Множеството се разплакало. Камъните паднали от ръцете им. Кое стопило сърцата на тези езичници? Не беше ли Исус, Който изпълва всичко? Космонавтът Олтън разказва, че като бил на Луната, през една почивка чел от Библията, помолил се и взел хляб и вино – Господната вечеря, която носел със себе си. Явно е, че Исус изпълва не само земята, но и Луната, както и цялата вселена.

4.       Исус изпълва всичко. Какво значи това?

Той е навсякъде. Преди Той беше само там, където се намираше първото Му земно тяло. Сега е навсякъде. Това много добре разбра свирепият Христов враг Савел пред градските порти на Дамаск. Той изпълва всичко не само като наблюдател, но и като Господар и абсолютен Властелин. Езичниците питат: Къде е Бог? Християните питат: Къде не е Бог?

Но тук се казва още нещо. Той възлезе по-горе от всичките небеса, за да изпълни всичко. Стана явно, че и в небесата има нещо, което Исус изпълва. Кое е то? Не знаем. Открива ни се, че към Неговата главна задача, изкуплението на човека, се прибавя още някоя, която ние не знаем. Сам Господ Исус намеква, че не е казал всичко, защото не можем да понесем всичко. За нас най-важното е, че в това „всичко”, което Исус изпълва, е включено и нашето сърце. Той Се възнесе, за да направи сърцата ни Свой престол. И най-горещата борба става за това, кой да обладава сърцето ни. Дали Господ Исус или дяволът. Решението е в нас. Ние определяме този, който е нашият Господар.

5.       На какво се основава великият факт, че Господ Исус изпълва всичко?

На Неговата велика победа на Голготският кръст и на празният Му гроб – възкресението Му. С това Господ победи и прогони тираните, които владееха над човека. Една армия е окупирала град. Но след известно време друга армия го владее. Защо? Защото в сражение е победила първата армия и е завзела владението й. На Голготският кръст стана това страхотно сблъскване между Господ Исус и Сатана. Христос победи чрез страданието Си и възкръсна с Божията намеса.

6.       Знаем ли нещо за пътя на великият Победител?

„Той слезе в местата, по-долни от земята.” (Ефесяни 4:9) Неговото идване на земята беше слизане в долни места. Рождението в оборската ясла, изкушението, страданието, смъртта, позора, ето цяла поредица от долни места. Но след смъртта Си Той слезе още по-долу. В места, по-долни от земята. Кои са те? Апостол Петър ни помага: „Отиде да проповядва на духовете в тъмницата, които едно време бяха непокорни, когато Божието дълготърпение ги чакаше в Ноевите дни.” (1 Петрово 3:19-20), т.е. тържествено прогласяване на Божието спасение за тези, които в миналото не можеха да го намерят. Неволно си спомняме за тези 40 дена, които Исус прекара в пустинята, изкушаван от дявола. Сега обаче след възкресението имаме други славни 40 дена, когато Победителят шества, като раздава милост и прогласява ерата на спасението.

Когато беше назначен за министър-председател на обширната египетска държава, първата работа на младият Йосиф беше да обиколи страната и да се запознае отблизо с условията на работа. Трябваше да определи и местата, където щяха да бъдат построени държавните складове за многото храни, които щеше да произведе земята през настъпващите богати, урожайни седем години. Така и Исус обикаляше Своите владения, като започна от най-долните. Там беше и смъртта, този последен враг. Не още унищожен, но повален. По-силният повали силния.

След това възлезе по-горе от всичките небеса. Чуден израз! Кой може да го разбере? Ние говорим за „небето”, а Словото ни говори за „небесата”. Колко са те? Никой не знае. Апостол Павел изповядва, че бил възнесен до третото небе (2 Коринтяни 12:2). Но това ли е всичко или има множество небеса? Това ще узнаем във вечността.

Четох за атомните бомби. Колкото по-голяма е височината, от която те се хвърлят и избухват, толково по-голям е обсегът им на действие, и толкова по-ужасни са пораженията, които причиняват. Идеалното място, откъдето атомната бомба може да се хвърли била Луната. Оттам можело да бъде унищожено цялото човечество.

Господ Исус възлезе на най-високото място. Оттам той владее и управлява всичко. Оттам Той владее абсолютно неограничено. На земята всичко е в рамки. Но там е  съвършено, безгранично. Какво следствие има този величествен факт да нас? Ние приемаме желязна кръв. И най-големите внушителни изрази не могат да изкажат това, което е нашият Исус. Затова имаме утеха и радост във всяка ситуация.

За Йосиф се казва, че останал в тъмницата, но „Господ беше с Йосиф и показваше благост към него.” Вярвам, че дълбоко покрусеният от явната неправда Йосиф е получавал пряка утеха от Бога, Който му внушавал да има търпение, защото неговият час ще удари.

Даниил беше хвърлен в рова с лъвовете. Но Бог затули устата им и те не сториха нищо зло на Божият слуга.

Тримата младежи бяха хвърлени в огнената пещ. Но Божият Син дойде между тях и ги запази от пламъците.

Мъчениците биваха убивани заради вярата си, но приемаха смъртта с радост, защото Исус им даваше чудни сили.

Приятелите на великия Пастьор се чудели, когато ученият поставял капка вода под микроскопа си и я наблюдавал с часове. „Какво толкова интересно има в една капка вода?” – удивлявали се те. Във всяка водна капка има множество интересни животинки, микроби, бактерии, чийто живот възбуждал оправдания интерес на учения. Така и великият Исус не се уморява да живее с нас и да се грижи за нас, при все че ние сме много по-малки и сравнени с Него сме нищожества.

Господ Исус е нашето духовно слънце. Нека приемаме все повече от Него.

Лекарите твърдят, че много заболявания се дължат на недостатъчно дишане. При толкова много въздух повечето хора не дишат правилно и не го приемат в достатъчни количества. Затова в тялото не става пълно изгаряне и обмяна на веществата. Лекарите ни дават наставления как да дишаме правилно, за да поемаме повече въздух и да бъдем по-здрави.

Ние трябва да приемаме повече от божественото влияние на Господ Исус. Иначе духовният ни живот става анемичен. Как сме с нашата ежедневна молитва? Четем ли редовно Словото? Упражняваме ли се във вършене на добро? Нека всеки изпита себе си.

Пастор Симеон Попов

26 май 1974 г., град Шумен




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693199
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031