Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2014 20:05 - ПРОЛЕТТА – ОДА НА ЛЮБОВТА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРОЛЕТТА – ОДА НА ЛЮБОВТА

Съществува красив народен обичай да се поздравяваме  по случай настъпващата пролет – празника на събуждащият се живот и Божията любов.

Защо е възникнал този обичай?

1.       Любовта е живот.

През Първата световна война един войник бил изненадан от избухнал до него снаряд, който буквално го заровил в земята. В окаяно състояние бил отнесен в полевата болница. Раздробените му ръце и крака били ампутирани. Останал сляп и глух. След време дошла майка му и останала дълбоко покъртена, като видяла сина си – куп мизерия. Но как да му каже, че е тя? Любовта е избретателна. Тя го целунала няколко пъти. Нещастникът се обърнал и попитал изненадан: „Коя си ти? Да не си мама? Ако си мама, целуни ме още веднъж!” И тя го целунала още няколко пъти. Той заридал и казал: „Мамо, ти си. Убий ме, мамо! Ти си ми дала живот, ти имаш право да ми го отнемеш! Убий ме! Защо да живея?”  Но майката продължавала да го целува още по-пламенно. Тогава той казал: „Мамо, още ли ме обичаш? Вярно ли е, че не ме презираш? Тогава аз съм готов да живея. Само защото ти, мамо, ме обичаш ...”

Защо живеем и ние? Понеже знаем, че някой ни обича и можем да бъдем полезни. Живот без любов не е живот. При липса на любов мнозина се самоубиват. Каквото е водата за пустинята, такова е любовта за душата. Говорим за вечния живот, а той е познаване на Бога и Неговият Син. Бог е любов. Следователно вечния живот е познаване на вечната любов.

Всички искаме да разкрием душите си пред Него. Трябва ни отдушник. Затвореното в себе си сърце се задушава. Трябва да се изповядаме. И колко сме щастливи, щом имаме някой със същият дух, който ни разбира. Себеоткриването преживяваме като освобождение и ликуваща радост, както затворник, комуто неочаквано са съобщили, че е свободен. Моят приятел – това съм аз, но вече в ново, по-интересно издание.

2.       На Голгота Господ Исус превъплати любовта.

Като четем 1 Коринтяни 13 глава чувстваме, че великият апостол смирено коленичи пред кръста. А над разпнатият Спасител, като величествена дъга сияе Божията любов, разложена през призмата на Христовото сърце в древен небесен спектър. Ето каква е любовта:

Тя е дълготърпелива. Може да чака. Има време за всекиго.

Милостива е. Деятелна. Върши добро. Двигател на истинския живот.

Не завижда. Великодушна е. Щом друг върши същото, не го унижава. Не позценява трудът му. Готова е да отстъпи и да му даде преднина.

Не се превъзнася. Учтива е и в най-дребните си прояви.

Не се гордее. Смирението е нейното истинско украшение.

Не търси своето. Себеотрицателна е. С готовност се отказва от своето право и благо. По-блажена е когато дава, отколкото когато взема.

Не се дразни. Като скала сред бурно море запазва всякога спокойствие.

Незлоблива е. Винаги в добро настроение. Колко хора с добри стремежи са неузнаваеми, щом изпаднат в ярост. Като ураган рушат това, което са изградили с години. Незлобливият е благодат за околните и балсам за наранените.

Искрена е. Радва се с истината. Чужда е на лицемерието. Вярва в доброто намерение на ближните. Покрива престъпления с  цената на собствени страдания.

3.       Любовта е вечна.

Ако съберем тези качества, няма да получим пълната любов. Тя е повече от съставните си части. Тя е небесна сила и светлина. Затова е вечна. Тук всичко преминава. Всичко тече. Всичко се мени. Вчерашните открития на техниката поразяваха изненаданото човечество. Днес, те красят само музеите. Много хипотези и теории възхищаваха в миналото със своето остроумие. Сега са забравени в прашните томове на библиотеките. Но любовта остава. Винаги е вълнувала човека. Той е живял от нея и ще живее за нея.

4.       Любовта е достъпна.

Търсим ли Божията мъдрост? Вдигни поглед нощно време към звездното небе. Изучи живота на растения, животни, насекоми и микроорганизми. Жадуваш ли за истинска любов? Иди до Голгота! Ще я срещнеш в разпнатият Христос. Той пръв ни възлюби още когато бяхме грешни и Негови врагове. Той ще те преобрази. И ще Го възлюбиш, защото любовта поражда любов. Грубият кръст разкрива дивната Божия любов, действаща в две посоки: Главната греда е отвесна и свързва Небето със земята. Напречната е водоравна и съединява човеците по цялата земя. Включва и теб.

5.       Бог е готов да ни подари любовта.

Ние не можем да купим подаръка. Желанието да го заплатим оскърбява Дарителя. Бог е готов да излее любовта Си в нашите студени и празни сърца чрез Святият Дух. Нека да отворим всички врати и прозорци на душите си, за да навлезе Божията любов и ни изпълни всецяло. Любовта блика от Божието сърце. Всеки слънчев лъч, който гали нашите лица, иде от небесното светило. Всяка истинска любов, която радва нашите сърца, произхожда от Бога.

6.       Нека усвоим любовта!

Животът е училище. Учим се да работим, да живеем, т.е. да обичаме. В утробата на майката детето изгражда тялото си за земния живот. Сега ние готвим душите си за вечността. Покаяние и новорождение са първите стъпки. После идва любовта към Бога и човека. Затова да не се оплакваме от трудностите. Да не роптаем против непоносимият съсед. Да не се дразним от досадният колега. Да не се гневим от ужасният квартирант и дребнавата хазайка. Те ни са дадени, за да се учим на правилен живот и истинска любов. Ето нашата задача! Трябва да я решим. Любовта към ближния е нещо,  за което всеки друг труд е само приготовление. Евангелист Матей ни представя картината на идващият Страшен Съд. Исус разделя човеците на две групи: Спасени и погинали. И кое определя съдбата им? Не става дума за грубо проестъпление или срамен грях. Съдията Исус пита: „Обичахте ли ближния?” Блажени любящите. Те са спасени. Горко на нелюбящите! Очаква ги гибел.

Затова да не пропускаме нито ден, без да сторим дело на любов, без да кажем блага дума. Нека вливаме радост и утеха в наранените сърца. Само веднъж минаваме по земния път. Нека го минем по най-добрият начин. Ние можем да вършим добро и без да обичаме. Но не можем да обичаме, без да вършим добро.

Пастор Симеон Попов

Гр. Шумен

П.П. Който желае да получи и останалите книги на пастор Попов, моля да се свърже с пастор Божидар Попов на следните телефони: 054 82 62 92   и   0878 82 62 33




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1692858
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031