Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2014 23:00 - Оправдан от Бога - част 13-та
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 410 Коментари: 0 Гласове:
0



РИМЛЯНИ 5:6-10

 

Римляни 5:610 ни казва, че бяхме спасени преди да бъдем родени.

На Голгота Христос направи всичко, което бе необходимо

за нас, за да бъдем примирени с Бог. От нас зависи,

дали ще приемем примирението.

Докато ние сме полоши отколкото предполагаме,

Бог е по–добър, отколкото можем и да сънуваме. 

 

Нека продължим да четем в Римляни.

 

"Понеже когато ние бяхме още немощни, на определеното време Христос умря за нечестивите. Защото едва ли ще се намери някой да умре даже за праведен човек (при все че е възможно да дръзне някой да умре за добрия). Но Бог препоръчва Своята любов към нас в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас. Затова много повече сега, като се оправдахме чрез Неговата кръв, ще се избавим от Божия гняв чрез Него. Защото ако бяхме примирени с Бога чрез смъртта на Неговия Син, когато бяхме неприятели, колко повече сега, като сме примирени, ще се избавим чрез Неговия живот!" (Римляни 5:6-9).

 

Днес аз съм спасен, защото приех това, което Христос направи на Голгота. Когато Исус дойде, за да унищожи тези, които отхвърлят Голгота, аз ще продължа да бъда спасен. Това е, което този пасаж казва. "Христос ще ме спаси от Божия гняв в последния ден."

 

Ние сме спасени

Моля ви да обърнете внимание на първата част на следващия стих, стих десети. "Защото ако бяхме примирени с Бог, чрез смъртта на Сина му, когато бяхме неприятели...." Нека да спрем до тук за минута.

Вие бяхте спасени, преди да сте родени. Вие бяхте изкупени преди да вдишате за пръв път или да отворите очите си. "Когато бяхме врагове ние бяхме примирени." Работата относно спасението на света бе завършена преди 2000 години. Вестта към света сега е. Приемете, повярвайте, хванете се за.

Всеки човек, всеки син и дъщеря на Адам са били спасени. Но не всеки от тях знае и не всеки го е приел. Спасението е извършено. Вие сте примирени.

Не забравяйте, че Израилтяните бяха спасени чрез кръвта не когато пристигнаха в Ханаанската земя, но когато бяха все още в Египет. Тогава кръвта ги спаси, докато все още бяха в страната на робството.

И когато ние сме все още грешници в нашия Египет, Христос умря за нас. Когато не го познавахме, Той ни примири с Бог.

 

Какво да кажем на другите

Много важно е да разберем това. Никога не казвайте на хората: "Ако правите това и това, ако се покаете, молите и четете Библията Бог ще бъде примирен с вас." Не, не. Това не е благовестието.

Отидете при тях и им кажете: "Виж какво, Бог е примирен с вас. Защо не се примирите с Него? Защо не приемете това примирение?" Това е, което трябва да им кажем. Бог е примирен с тях.

Само в християнската религия, Бог приема хората такива, каквито са. Всички останали религии казват: "Поправете се и тогава можете да дойдете при бог!

Как могат хората да се поправят? Ние се нуждаем от Бог, за да се поправим. Невъзможно е без Него.

Така че, вие трябва да дойдете при Бог, такива, каквито сте. Това, което ни подбужда да го направим е увереността, че вратата е отворена. Това, което ни разделя от Бог, не са нашите грехове, но нашето неверие. Това е единствената бариера. Не нашите грехове, нашето неверие.

 

Бог е твърде добър

Скъпи приятели, вие не сте спасени чрез добри дела, нито сте изгубени чрез лоши дела. Това няма да ни направи невнимателни относно двата вида дела, добри и лоши. Това е обикновен теологичен факт. Вие не сте спасени чрез добри дела, вие не сте отхвърлени поради лоши дела. Вие сте изгубени, ако не приемете това, което Бог предлага в благовестието. Вие сте изгубени, когато откажете да повярвате, че Бог е толкова добър.

За много от нещата ние казваме: "Твърде добро е, за да е истина!" И по специално в рекламите. Ако звучи твърде добре, за да е истина, то е твърде добро да е истина.

С благовестието е обратното. Трябва да е истина, защото е твърде добро!

Бог е подобър, отколкото някога сме мислили. Ние сме полоши, отколкото предполагахме. Трябва да поддържаме това равновесие.

 

Как прощава Бог

Бог дава като Бог. Спомнете си, когато Петър дойде при Исус и попита:

 

"Господи, до колко пъти като ми съгреши брат ми да му прощавам? До седем пъти ли? Исус му отговори. Не ти казвам до седем, но до седемдесет пъти по седем" (Матей 18:21–22).

 

Прекрасното нещо в отговора на Исус е, че Той казва: "Петре, бъди като Мен. Това е начина, по който Аз давам. Това е начина, по който Аз прощавам."

Ако Бог ми казва, че трябва да прощавам на моят брат или сестра седемдесет пъти по седем, тогава ще кажа: "Прекрасно!" Защото Бог трябва да е поне толкова добър към мене и аз няма да съм по-добър от него. Той не иска от мен да правя нещо, което Той не прави. Това ще бъде богохулство. Така че, аз имам Бог, който прощава седемдесет пъти по седем плюс. Това е благовестие.

Не трябва да сме като Оскар Уайлд който каза: "Това е добра идея. Аз обичам да греша. Бог обича да прощава. Това е чудесна комбинация." Не, не, не. Греха костваше живота на най–прекрасното, обичащо и благородно същество във всемира. Ние трябва да мразим всяка форма на злина.

 

Ненужно богослужение

Когато Мария, счупи алабастрения съд, за да помаже Исус, Библията казва, че: "Сладката миризма на парфюма изпълни стаята" (Йоан 12:3). Алабастреният съд е символ на Христос. Когато Той бе счупен на кръста, миризмата на жертвата Му изпълни всемира.

Имаше две реакции към това, което Мария направи. Юда и учениците попитаха с възмущение: "Какъв е смисъла от това разсипничество?"(Матей 26:8).  В този момент ангелите пееха "Алелуя."

Ако можем да видим това, което стана на Голгота в истинското му измерение, ние ще сме като ангелите. Ако не го видим правилно, ще сме като Юда, казвайки: "Защо това прахосничество?"

Нека се присъединим към страната на ангелите!

 

Обобщение

Бог е по–добър, отколкото сме си представяли.

Ние бяхме спасени преди 2 000 години чрез Христовата жертва на Голгота. Човечеството е примирено с Бог. Единствената бариера сега е, дали ще приемем примирението или не. Безплатно е, само го вземете.

Много ще бъдат изгубени, защото спасението им изглежда много просто. Но няма нужда да бъдем изгубени ако вярваме това, което Бог казва: "Вземи си го" (4 Царе 6:7).  "А на тия, които го приеха даде право да станат Божии чада, на тези, които вярват в неговото име" (Йоан 1:12).

 

 

РИМЛЯНИ 5:10-21

 

Римляни 5 съдържа много важния принцип

 на благовестието представител.

Ние бяхме изгубени в нашия представител Адам,

без да сме допринесли с нищо за това.

Ние сме спасени в нашия Представител Христос,

без да сме допринесли с нищо за това.

За да ни убеди, Римляни повтаря:

Спасението в Христос е безплатен подарък.

 

Забележете следващата част от Римляни 5:10 в Revised Standard Version.

 

"Още повече сега, след като сме примирени, ще се спасим чрез Неговия живот."

 

Този стих, много често, е разбиран неправилно.

Това, което той казва е: Веднъж вие бяхте в изправни отношения с Бог, чрез смъртта на Христос. Не забравяйте, че Исус не е вече в гроба на Йосиф, запечатан с Римския печат. Исус е жив и ходатайства за нас, грижи се за нас, представя ни.

 

Живият Исус ни пази

Поради това че Исус е жив, ние знаем, че сме примирени, знаем, че Той ще ни пази. Той се грижи за всяко нещо, което идва в живота ни. Той е разрешил проблема ни с греха. Сега Той ще се погрижи за останалото. Бидейки примирени, ще бъдем спасени, чрез Неговият живот. Той е жив!

По време на комунистическият режим в СССР, оратор държал лекция в продължение на два часа. Когато свършил, нямало много ентусиазъм в залата.

Зле облечен селянин се изправил и обръщайки се към събраните казал две думи. Той не държал пламенна реч в продължение на два или три часа. Единственото нещо, което казал, били думите: "Христос възкръсна!" Тълпата отговорила: "Христос  възкръсна! Христос възкръсна!"

 

Бог няма да ни изпусне лесно

Понеже е жив, Той няма да ни изпусне толкова лесно.

Ние мразим да губим нещата, които притежаваме. Ние съчувстваме на тези, които пострадаха в пожара в Лагуна Бийч и на други места. Те гледаха, как техните принадлежности изгоряха. Всички фамилни ценности, всички снимки, всички моменти, всичките им инструменти – те видяха всичко това да изгаря. Колко трудно е да изгубиш нещо, което цениш, особено някого, когото обичаш!

Ние сме направени по образа на Бог. Ако съжаляваме за тези, които обичаме, когато те починат, то Бог съжалява повече от нас. Ние сме Негова собственост. Той няма да ни изостави лесно. Той няма да изгуби притежанието си лесно. Ние ще бъдем спасени чрез Неговия живот.

Посвети дните си на Него днес, утре и следващия ден. Не се опитвайте да изживеете целия си живот днес. В живота ни има облаци, но Бог ще бъде там и Той е по–голям, по–добър и по-велик от облаците.

Ние ще бъдем спасени чрез Неговият живот.

 

Многото

Сега нека погледнем стих 12:

 

"Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха" (Римляни 5:12).

 

Забележете по нататък в главата стих 15, чиято идея е паралелна на тази в стих12: " Но Божият подарък не е като греха на Адам. Всички хора умряха заради греха на този един човек, но благодатта на Бога и подаръкът, който бе даден безплатно чрез един човек – Исус Христос – се изляха изобилно върху човечеството" (Римляни 5:15).

Въпреки че книгата Римляни бе написана на Гръцки, международният език за онова време, авторът Павел е евреин. Идиомите и идеите в неговия Гръцки са Еврейски.

Думата "много" на еврейски означава "многото". Тя означава всички. Тя означава всеки един. Така че, има благодат, която преизобилства за всички.

Павел сумира тази идея в стихове 18 и 19:

 

"Както осъждането над всички хора дойде чрез едно прегрешение, така също чрез едно праведно дело дойде оправданието, носещо живот за всички хора. Както чрез непокорството на един човек всички хора станаха грешни, така чрез покорството на един човек всички хора ще станат праведни пред Бога" (Римляни 5:18–19).

 

Двама представители

Това, което Библията казва тук, е: "В нашият представител Адам ние бяхме унищожени без да сме допринесли с нищо за това. В Христос ние сме спасени, без да имаме дял в това."

Ние бяхме унищожени в нашият представител Адам. Когато Бог създаде света, Той трябваше да реши дали да работи с всеки човек поотделно или чрез представител. Бог избра принципа на представител, защото в този свят винаги сме свързани с други хора.

Някои теолози и философи отричат принципа да страдаш за някого, но всяко семейство знае какво означава да страдаш за някого. Когато един член от семейството е засегнат, цялото семейство страда.

Така, че Бог избра принципа на представител и ние бяхме унищожени в нашият представител, Адам. Всички бяхме в Адам и Ева, когато те съгрешиха. Ние бяхме там  в зародиш.  Така че, чрез греха на един, проклятието дойде върху всеки един от нас. Ние бяхме родени мъртви.

 

Всички подаръци идват от Голгота

Единствената причина, поради която ни се разрешава да живеем е, че Сина на Бог каза: "Аз ще отида при тях и ще взема тяхното място, и ще понеса тяхното наказание." Затова, всеки подарък който идва при нас в този живот е подпечатан с Христовия кръст.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693409
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031