Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 03:27 - КАКВО ОЩЕ НЕ ЗНАЕМ ЗА БИБЛИЯТА - част 2-ра
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
0



Библията обича доброто и ненавижда злото. Много литературни творби са наситени с порок, кал, грях и гнусота. И когато ни представят някаква светла мисъл, те ни превеждат през тиня. Ние се виждаме съвсем окаляни в кал. Затова нямаме и сили да се издигнем до светлия идеал. Библията носи на чистото си знаме съвършени добродетели и мрази греха. Грях и Библия взаимно се изключват. На една стара Библия е написано завещанието на стар баща: „Или тази книга ще те държи далече от греха, или грехът ще те държи далече от нея.“

Един африкански принц посетил Европа. Така той се запознал с Християнството. Запитан, какво мисли за Библията, отговорил: „Тя трябва да е Божия книга, защото добрите хора я обичат и ценят, а злите не я обичат и странят от нея.“ А великият Пушкин прибавя: „Мисля, че никога няма да дадем на народа нещо по-добро от Свещеното Писание. Изпитваш сладост от него още когато започнеш да го четеш, понеже в него намираш отразен целия човешки живот.“

Всеки трезвен, обективен ум се удивлява на библейския морал. Естествено, можем да му се противопоставим. Мнозина не се съобразяват с изискванията на Светото Писание, за да имат мнима свобода. Както всеки престъпник те се самоизмамват с мисълта, че  няма да бъдат наказани. Но световната история потвърждава истинността на Библията. Тя разкрива безпощадно човешкото падение. Нарича сърцето „страшно подло“. Но това тя прави не от чувство на презрение, а от любов към човека. Защото вижда не само това, което сме, но и онова, което можем да бъдем. С безкрайно търпение ни увещава да се покаем и примирим с Бога, като ни предлага спасение и мир в Христос. Тя насърчава страдащите и ги уверява в Божията вярност и благ промисъл. „Съвестта е великият предговор на Библията.“ (Емил Фромел) „За да дам на моята мила, малка дъщеря добро възпитание, след дълго лутане и изследване не можах да намеря друга по-добра книга от Библията.“ (Дидро)

Днес, никой просветен човек не може да постави на едно равнище Светото Писание с Корана или със свещените книги на китайците и индусите. Има само една книга, която с право претендира за Божествен произход – Библията. „Трябва ни Библията, за да познаем Бога и Бог, за да познаем Библията. Нищо не бихме знаели за Бога без Библията и за Библията нищо не бихме знаели без Бога.“ (Роланд де Пюри)

Какво мислят великите люде за Библията?

Великата книга е обладавала и обладава най-великите умове по особен начин. Ето някои примери:

„Човешкият живот без небесна светлина, дейност без по-свише благословение, борба без християнска сила, страдание без истинска утеха, умиране без сигурна надежда, вечност бе място за мир – ето това е образът на човек, който е заключил сърцето си за Словото Божие.“ (В. Розенбах, историк)

„Библията е мое любимо четиво. Аз постоянно се връщам с копнеж при нея и освежена се отделям от нея.“ (Шарлот Шилер, съпруга на великият поет)

„Добре правите, че търсите Вашето единствено успокоение в Евангелието, понеже то е единствен извор на всяка истина, която, когато разумът е изследвал цялото си поле, никъде другаде не може да я намери.“ (Кант към Йунг Шилинг)

Когато великият Микеланджело се чувствал преуморен от непосилният труд по изрисуването на тавана на Сикстинската църква, намирал почивка в четене на „Божествена комедия“ от Данте или Библията.

Великият Кант признава, че цялата му философия не могла да му даде такава утеха, каквато се съдържа в простия библейски текст: „И ако ходя в долината на мрачната сянка, няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мене. Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават.“ (Псалом 23)

„Обичам Библията, защото само на нея дължа нравственото си възпитание.“ (Гьоте)

„По-добре, о смъртни, да не се раждаш, отколкото да отхвърляш надменно нейните (на  Библията, б.м.) редове.“ (Байрон)

„Няма песни, които биха се сравнили със Сионските песни. Няма красноречие, което би достигнало това на пророците; няма мироглед като този на Писанието.“ (Милтън)

„Когато изгонят учението на Божието слово, ще настъпят такива мизерни скърби и язви над Германия, защото човеците ще казват: „Тука е била Германия.“ (Мартин Лютер)

„На Библията дължа възобновяването на моето религиозно чувство. Оттогава тя стана за мене извор на спасението ми, така и майсторко дело, достойно за най-висше удивление. Странно наистина, след като прекарах толкова безумни години от живота си в това да преминавам през всички механи на философията; след като се оставих на всички кози скокове на ума; след като се кичих с най-различни системи; след всички тези оргии на духа; аз се прекланям с благоговейна жар пред Библията.“ (Хайнрих Хайне)

„Библията е най-благородното ми съкровище.“ (Емануел Кант)

„Евангелието притежава тайна добродетел и топлота, която действа на разума и сърцето. Евангелието е не само книга, а и живо същество, с деятелна сила, която превъзмогва всичко, което ѝ се противопостави. Не се уморявам да чета тази Книга на книгите. Всеки ден я чета с наслада.“ (Наполеон на остров Св. Елена)

„Евангелията са най-красивият дар, даден от Бога на човеците.“ (Монтескьо)

„Който се отнася грубо към Божието слово, той се отнася грубо и към собственото си щастие.“ (А. Вист)

„Ти мислиш, че отхвърлянето на Библията е доказателство за човешката интелигентност. Трябва да се научим обаче, че е нужна много повече интелигентност, за да я приемем.“ (В. Бенеке)

„Вярвам, че няма много човеци, които притежават по-смирено почитание на Новият завет или имат по-дълбоко убеждение за неговата вседостатъчност от мене.“ (Чарлз Дикенс)

На паметника, издигнат на гроба на Луис Пастьор, са издълбани следните думи, изказани от самият него: „Блажен е онзи, който има Бог в себе си, идеал на красота, на който е послушен, идеал на изкуства, идеал на наука, идеал на отечество, идеал на добродетелите на Евангелието.“




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1692966
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031