Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2019 11:28 - Хубавата страна на санкциите
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 466 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма управляваща партия, която през 30те години преход, да не се е подпирала на легендарната „магическа пръчка“. Една от чудодейните й способности е да се превъплъщава и да носи различни послания:

(1). Прямота: - Светлото бъдеще е пред нас. Задава се. Ще го постигнем, но не мигновено, само за 30 години...

(2). Слепота: - Ние вече сме се оправили. Бъдещето си е тук, само че не го виждаме. Заслепява ни пустата пръчка.

С такива послания отраснаха поколенията, родени когато площадите пееха: „45 години стигат“. По една трагическа ирония, тъкмо думите на песента са основание за днешния оптимизъм на мнозина: Остават ни още 15 години. Ще ги издрапаме.

Имаме и друг повод за оптимизъм. Най-сетне разбрахме точния смисъл на думата „пръчка“ – сопа, тояга, дряновица. Европа ни помогна да го осъзнаем:

Ако не затворим блоковете на АЕЦ Козлодуй – санкции. Ако не спрем Южен поток – санкции. Ако не приватизираме съществуващата газопреносна мрежа – санкции.

В надпреварата кой да държи сопата се включиха български политици, общинари, икономисти, политолози. Те непрекъснато ни стряскат с бомбастични суми, които ще плащаме, само ако дръзнем да помислим, че може да защитим правата си и да развалим някой от договорите на концесионерите, защото те не ги спазват.

Съвсем наскоро Европа ни предупреди за нови санкции, ако не подпишем Истанбулската конвенция. Въпреки мнението на Българската църква и болшинството от хората, въпреки позицията на Парламента, на Конституционния съд и всички вероизповедания, пак ще плащаме… Стига са ни стряскали. Край на заплахите. Край на тракането със зъби.

Ще плащаме. Сигурно ще ни излезе по-евтино. Ще плащаме. Няма какво толкова много да ни вземат. Не остана. Ще плащаме. Нека ни санкционират, порицават, глобяват, наказват. Ще плащаме. Казват, че ние българите изчезваме. Да го направим достойно. Без страх.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. radostinalassa - По - добре санкции, отколкото гейове и педофили
20.01.2019 11:35
Нашата генетика е здрава и не ни подтиква към подобни извраще4ния, присъщи на Запада.
Всички джендъри да отиват на Запад, там ще са в свои води.
цитирай
2. radostinalassa - И все пак се надявам, че извратеният Запад ще...
20.01.2019 11:37
фалира първи. Расовата война в США е на прага. Вместо да строи ледоход Тръмп е дал парите за стена на границата с Мексико. Бог си връща на США вересиите, които натресе на Европа.
цитирай
3. martenitca - Благодаря за мнението.
20.01.2019 11:52
Въпросът е да подходим прагматично и да смятаме кое ще ни излезе по-евтино. За Истанбулската конвенция е ясно: По-евтино ще ни излезе да плащаме санкции. Но има и много други случаи, когато концесионерите не спазват договорите, които самите те са подписали. Сумите, които ни начисляват в сметките, са много по-високи от някакви си санкции. Санкциите трябва да отпаднат от инструментариума за всяване на страх. Не трябва да ни парализират. "Хубавата страна на санкциите" е че в тях се отразяват ценностите на този, който ги налага. В конкретния случай те са - пари. Ако се стряскаме от санкциите - слизаме на същото ниво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49258
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031