Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2019 12:01 - РААВ - ЕДНА БЛУДНИЦА В ГАЛЕРИЯТА ОТ ГЕРОИ НА ВЯРАТА
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 160 Коментари: 0 Гласове:
0



 Из книгата: „Жената в светлината на Библията“
Автор: Цвете Куличева

Исус Навин 2:1-21; 6:22-25


Раав бе грешница, която практикуваше най-презряната и унизителна професия. Божието Слово казва, че блудството е грях и го осъжда.

Тя пое голям риск, като скри израелевите съгледвачи на покрива на къщата си. Ако народът й или царят разберяха това, те щяха да я убият. Тя излъга царските пратеници, че израелевите съгледвачи са си отишли, с цел да запази живота им.

Грях ли е лъжа в името на Бога? - Лъжата винаги е грях, независимо от мотивите. Най-малко Бог ще иска да Му служим с лъжа. Той е достатъчно силен, за да защити Сам. Бог иска нашето служение да е с пълна чистота.

Ханаанците знаеха как Господ изведе израелтяните със силна ръка из Египет. Знаеха как пресуши водата на Червено море и как преведе по сухо израилтяните. Знаеха, че израилевият Бог е жив Бог, силен Бог, владетел на небето и земята. „Защото Господ, вашият Бог, Той е Бог на небето горе и земята долу“ (Исус Навин 2:11).

Ханаанците знаеха всичко, което беше необходимо да знаят за Бога. Те признаваха Неговото съществуване, сила и господство. Но това ползваше ли ги? - Не! Това предизвикваше у тях само страх и ужас, че могат да бъдат изтребени.

Трябва да споменем за разликата между двата вида „страх от Бога“. Единият вид „страх от Бога“ е страхът на жителите на Ерихон. Без покаяние, без да оставят греха, без да се подчиняват на Божията воля.

Бог иска друг вид страх. Желание да сме угодни на Бога, желание за пълно подчинение на Бога, желание да вършим Божията воля. Не само да признаваме Бога, но и да Му се подчиним. Истински страх от Бога е страх да не наскърбим Господа, да не съгрешим с нещо пред Него.

След като осъзна величието и могъществото на Бога, Раав повярва, че Той е единственият истински Бог, смири се и поиска спасение за себе си и за близките си. Тя вече не се страхуваше от народа си и от своя цар. Раав не се двоуми между греха и правдата. Не се поколеба да остави греховния начин на живот и заживя с Божиите люде един съвършено нов живот.

Заветът, който сключи с израилевите съгледвачи и с техния Бог, изразяваше вярата й в победата на живия Бог. Тя не бе самолюбива, но поиска милост за целия си бащин дом. Бог не отхвърли Раав за това, че нямаше пълна представа и познания за Него, така както Израил имаше.

Бог иска малка вяра, вяра „колкото синапово зърно“, но очаква тя да расте и се умножава всекидневно.

Що е вяра? - Вярата е не само знание и признание на Бога. Тя е приемане на Бога, доверяване на Бога, на Словото Му. Упование в онова, което Бог е казал. С други думи вярата е отклик на Божието Слово. Вътрешен отклик, приемане на Бога, покаяние, упование и вътрешен отклик - действие. Авраам принесе сина си Исаак; жената с кръвотечение се допря до Исус; приятелите на паралитика го спуснаха през покрива - все действия, които бяха отклик на вярата им. „Вяра без дела е мъртва.“

Как Раав промени вярата си? - С дела - скри пратениците, с което рискува живота си. „С вяра, Раав, блудницата, не погина ... като прие съгледателите с мир“ (Евреи 11:31).

Как всяка от нас проявява вярата си? -Готови ли сме да пожертваме материални блага, средства, кариера, образование, време, сили или нещо друго, което смятаме важно за нас? Готови ли сме да споделим нуждите на другите?

Раав пожертва, но пожъна изобилно, не само физическо спасение, но спаси душата си. Една паднала, презряна, отхвърлена жена, позволи на Бога да работи в нейния живот и Бог изми нейния опетнен образ, изчисти го и го закачи до този на Сара и други святи жени в галерията от образи на герои на вярата.

Бог не прави разлика между произход и обществено положение. Бог не пренебрегва грешниците и блудниците. Той дойде за тях и може да използва всеки човек, за да осъществи Своето намерение.

Нека и ние, като пратениците, не се срамуваме да общуваме с грешните, паднали хора с цел да им помогнем да познаят Бога.


Тагове:   Бог,   блудница,   Израел,   Ерихон,   раав,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1694077
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031