Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2017 20:29 - ПОЗНАВАНЕТО НА БОЖИЯТА ВОЛЯ
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове:
0



  Автор: Уинки Пратни

Как мога да позная Божията воля?

Ако не си задавал този въпрос открито или тайно, ти вероятно не си християнин. Разходи се по залите на времето и ще видиш Божиите човеци, които променяха историята. Вгледай се в тях внимателно. Те не бяха специални хора. Сред редиците им няма често да откриваш естествено надарени. Но те всички имат нещо общо - те знаеха и вършеха волята на Бога в своето време и Бог ги използваше да очертае курса на историята. Онези, които Бог употреби в миналото бяха просто обикновени хора с един необикновен Господар. Те всички не бяха шампиони на голямата вяра, а обикновени човеци, които съзнаваха своите собствени нужди, но възлагаха малката си вяра на един велик Бог. Движещата сила в техния живот беше сигурната увереност, че Бог ги беше избрал да вършат Неговата воля - и доколкото те бяха верни на това призвание, Той работеше с тях и чрез тях в неравната борба до победа. Те знаеха Неговата воля! Живеейки за Божията цел, те бяха естествени и позволиха на Него да бъде свръхестествен. Писанието е пълно с обикновени хора, които намериха Божията воля. Яков срещна ангел. Йосиф, с разноцветната дреха, сънува сън. Павел видя ослепителна светлина. Самуил чу глас. Йоан имаше видение. Бог е напълно включен в нашето човешко съществуване! Той говори на човеците тогава и Той не се е променил. От всяка точка на историята Той иска да посочи пътя.
Бог търси желаещи сърца - онези, които с цялото си сърце решават да вършат волята на Бога (2 Лет.16:9). Ти можеш да знаеш Божията воля. Бог няма любимци. Не е нужно да си специален, но ти трябва да се предоставиш на разположение. Не е необходимо да си мъдър, но ти трябва да имаш желание да се учиш от Него. Не е нужно да си талантлив, но ти трябва да желаеш да се покоряваш на това, което Той заповядва. Не е необходимо да притежаваш много, но ти трябва да дадеш всичко, което имаш.
За теб „Божията воля“ тайна ли е? Може би искаш да знаеш какво Бог желае от теб, но някак си все не намираш пътя? Тогава продължи да четеш. Ако ти верно прилагаш следните библейски принципи на водителство в своя живот, ти ще можеш да познаваш гласа на Бога и да вършиш Неговата воля толкова сигурно, както всеки от онези мъже и жени на Бога, които някога са живели.

ЦЕЛ И ПЛАН

Божията воля за теб е една ЦЕЛ, не проект. Неговата единствена и главна цел е да те преобрази в образа на Неговия Син, Исус Христос. Тя НИКОГА не се променя. Целта представлява нещо, което ти се стремиш да постигнеш - тя ти показва насоката. През целия път до тази цел ти ще се сблъскваш с много и по-малки цели.
Водителството е процес, който продължава през целия живот. Бог ще разкрива цели, ще ти помага да ги достигаш и след това ще поставя нови, по-високи. Следователно, познаването на Божията воля за твоя живот е продължително разкриване на най-резултатния план, който има за задача да ти помогне да достигнеш (през серия от етапи) Неговата главна цел за теб. Ако пропуснеш Божието намерение и вземеш погрешно решение на един от тези етапи, не всичко е загубено. Все пак,често се случва да плащаме с последствията. Понякога пропускаш възможност, която може би никога повече не ще се появи на твоя път ... и много пъти добрите години, които принадлежат на Бога, просто биват пропилявани. Но моментът на нашата себична независимост или грешки може да се изповяда пред Бога, за да получим Неговото оправдание. Той ще те вземе от мястото, на което се намираш и ще работи с теб ежедневно, като ти показва най-доброто средство, което да те постави в ред и приближи до Неговата главна цел за теб - да бъдеш преобразен в образа на Неговия Син, Исус.

УСЛОВИЯ

Не можеш да очакваш нещо от Бога, докато не си изпълнил следните условия за познаване на Неговата воля. Провери своя живот с тях преди да молиш за водителство:

1. ЖЕЛАНИЕ ДА ЗНАЯ И ВЪРША ПЪЛНАТА БОЖИЯ ВОЛЯ.
Не моли за водителство, докато не си подготвен да действаш! Бог винаги желае да направи целта Си позната. Ако ти „не можеш“ да намериш отговора, то е може би, защото ти имаш някакви „тайни резерви“ в сърцето си. Бог няма да ти покаже Своята воля, ако ти само възнамеряваш да я извършиш. Докато не си подготвен да се довериш на Неговата мъдрост и любов и да ИЗВЪРШИШ това, което Той ти посочва, не Го моли. Мнозина казват, че не могат да открият Божието водителство, когато те всъщност имат предвид, че искат Той да им посочи един по-лесен път. Бог обещава да ни води само, ако сме готови да действаме според Неговото откровение.

2. БЪДИ ДОБРОВОЛЕН РОБ. Бог води кротките или онези, които имат отстъпчива воля. Ако не отстъпваме от правата си или имаме упорита воля, ние не можем да очакваме Неговото водителство. Един доброволен роб живее, за да служи, а не да му служат. Той не притежава никаква сила, състояние или лични права. Той няма никакви лични планове, които да не са предмет на заповедите на Неговия Господар. Бог не води онези, които искат сами да ръководят своя живот. Той води само онези, които предоставят своите нужди на Бога, разчитайки на Неговата мъдрост (Мат. 10:24, 37-39; Фил. 2:5-8; Пс. 25:9).

3. СЪГЛАСИЕТО ДА БЪДЕШ ПРИЧИСЛЕН КЪМ ГЛУПАВИТЕ. Вършейки Божията воля, често се сблъскваме с това, което се случва в обкръжаващият ни свят. Някои християни всъщност не правят нищо за Господа, извинявайки се като казват, че не са „сигурни за Божията воля“. Не винаги е необходимо да очакваме глас от небето, когато пътеката на служение е ясна. Бог ни е дал общ усет и Той очаква от нас да го използваме. Най-често Неговата воля е чувствителна към нашия ум и интелект. Божията воля обикновено е област на главното направление, в което Той ни оставя относително свободни да работим за Него (Пр. 60:20-221 11:3). Обаче повякога Неговото направление пресича човешкия разсъдък и даже върви напълно против него! Когато вътрешния глас на Бога говори ясно, покорството може да бъде изтълкувано като лудост в очите на света. Но ако ти се съгласиш да си глупак заради Бога, тогава ще видиш Неговата сила (Мат. 11:25; Деян. 26:24-25; Марко 3:21; 1 Кор. 3:18-20).

4. ЧИСТА СЪВЕСТ ОТ МИНАЛОТО. Водителството винаги ще бъде скрито и неразбрано, ако все още има грехове в твоя живот, за които Бог те е подтиквал да изповядваш. Как може Той да ти покаже повече, ако не си бил послушен за нещата, които вече ти е посочил? (Лука 16:10). Винаги когато коленичиш да се молиш, пръстът на Святият Дух ще посочва назад към онова нещо, което Той иска да преведеш в ред. Една чиста съвест е абсолютно важно нещо, за да разпознаваме гласа на Бога от този на врага. Неизповяданият грях е одновно причина, поради която много хора не познават Божията воля. Само „чистите по сърце“ ще Го видят (Мат. 5:8, 23-24; Пс. 24:3-6).

5. РЕДОВНО ЧЕТЕНЕ НА БОЖИЕТО СЛОВО И МОЛИТВА. Божията воля е преди всичко изявена в Неговото Слово. Глупаво и наистина, и непростимо да пренебрегваш Писанието, ако имаш достъп до него. Библейското изучаване ни посочва какво Бог очаква в ежедневния живот. Няма водителство срещу принципите на Писанието. Молитвата ни учи от опит какво представлява Божието присъствие и как звучи Неговият глас. Мнозина не познават Божият призив, просто защото те никога не са отделяли време действително да разговарят с Него достатъчно дълго, за да знаят как Той изглежда. Не е достатъчно да знаеш за Него - ти трябва да познаваш самия НЕГО! (Пр. 6:23; Ис. 58:9-11; Йоан 17:3).

МЕТОДИ


Бог говори и е говорил по много различни начини. Водителството се разделя на три основни категории - лично, общо и свръхестествено. Изучи следващите примери от Писанието.

1. ЛИЧНО
(Индивидуално директно водителство)

1. БОЖИЕТО СЛОВО - Святото Писание, основа на всяко водителство.

А. Редовно четене на Библията
- принципът на „подреждането“. Ти прибавяш елемент от „играта“ винаги, когато четеш част от Бииблията. Един ключов елемент, попадайки точно на място, ще разкрие цялата картина. (бел.пр. - става дума за играта пъзъл, мозайка, при която от подреждането на по-малки елементи се получава картина).

Б. Методът на отваряне на страница - Определено не бива да се злоупотребява с него! Помоли Бог чрезвяра да те води на правилното място в Писанието за твоята нужда. Отвори Библията, доверявайки Му се да ти говоричрез нея.

В. Внушение - В молитва Бог понякога ще ти припомни стих, глава или книга от Библията. Отгърни на мястото и започни дачетеш, докато Бог ти говори.

Г. Припомнен заучен стих - Често, по време на изкушение или трудност, Бог ще ти припомни стих от Писанието, който ще ти даде ясно наставление. От твоя полза е да знаеш и учиш наизуст части от Божието Слово. (Пс. 119:9-11; 15-16; 33-35, 65-68, 95-105; Пр. 2:1-20, 3:1-6; 4:1-13; 2 Тим. 3:14-17).

2. СВИДЕТЕЛСТВОТО НА СВЯТИЯТ ДУХ - Вътрешен глас, познат на всички истински Божии деца. Смятият Дух може да „провери“ отвътре дали нещо е, или не е от Бога. Не трябва никога да действаш с раздвоение, особено ако е придружено от прибързност. Бог води, не насилсва! Втурването обикновено е от врага. Няма никога чувство на безпокойство и страх от гласа на Добрия Пастир. Неговият глас е нежен, звучи приятелски, любезно и те оставя с чувство на духовно издигане и радост, но никога страх. (Йоан 10:3-5, 14-16, 27-28). Провери всички от своите духовни водителства чрез Божието Слово, особено когато изпитваш чувдтво на тревога и страх (Римл. 8:14-16; Йоан 14:16-17; 1 Йоан 2:27; 4:1-3,13; Кол. 1:9-11).

3. ЧАКАНЕ НА БОГА
- Слушай Бога в молитва, опитвайки да познаеш Неговия глас. Бог има три отговора - „Да“, „Не“ и „Чакай“. Ние не можем да бъдем изискващи спрямо Бога. Понякога Той трябва да се забави. Нашият живот е тясно свързан с този другите и често пъти Бог трябва да чака, докато те (или ние) са готови, преди да ни даде зелена улица. „Чакай“ е най-трудният от всички отговори, но понякога най-необходимият. Тук е изпитът на доброволният роб. (Пс. 62:1,5; 33:20; 25:5, 27:14, 40:1, 130:5, 37:7; Ис.40:31, 49:23; Осия 12:6; 1 Лет. 28:9).

Следва продължение
(Преписано от листовка)   http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=12348



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1717108
Постинги: 3927
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930