Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2016 02:02 - Тавита - една жена, която употреби възможностите си за Бога
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
0



  Тавита беше скромна, незабележима жена. Нейното служене се състоеше в шиене за бедните в обществото. Сръчността с игла и конец беше нейният талант, дадената й способност. (Матей 25 : 14 - 29)

                               

Тавита наистина можеше да мисли: Аз не съм пророчица както Мариам и също така не мога да управлявам страната както Дебора. Аз не съм жена, която играе голяма роля в историята на страната. Аз не съм от тези, които са много надарени.

Брак и майчинство не й бяха отредени. Иначе би могла чрез мъжът или синът индиректно да повлияе обществото. И все пак колко често в миналото съдбата на царе в Израил, било за добро или зло, беше определена от майките. Всъщност Тавита е извън всичките жени в Библията. Тя единствена е назована "Последователка". Тавита беше последователка, привърженичка на Исус и това определи нейния живот.

Преди да последва Исус, тя Го прие в сърцето си. Той стана нейният Изкупител и затова можеше да бъде нейния Господ. Тя Го прие като личен Спасител. Но това не е достатъчно за нея. Тя трябва да предаде своята вяра, и на други да служи. Истинската вяра се доказва в Тавита.

Който следва Исус, приема Неговата благосклонност към човека. Той става активен и иска да направи всичко, за да придобие живота му максимално съдържание.

Затова Тавита прави това, което най-добре ѝ се отдава. Тя шие усърдно за бедните вдовици.

Йопия - днешно пристанище - Хайфа на Средиземно Море , вероятно е подслонявало много вдовици. В суровите годишни времена рибарите често са претърпявали корабокрушения и са се удавяли. Това създава не само вдовици, но им отнема и постъпленията.

По онова време нямаше социални институции както днес. Те не бяха и необходими, понеже Бог винаги отново е влагал в сърцата на Своя народ, добре да се грижи за вдовици и сираци (Изход 22 : 22 - 24). Когато народът спазваше Божиите заповеди и повеления, вдовиците не изпадаха в нужда, и самият народ преживяваше преизобилни благословения, изливани като възнаграждение от Бога.(Второзаконие 14 : 29; 24 : 19) Бог е обещал на вдовиците, Той сам като Творец, да им бъде съпруг.(Исая 54 : 4, 5) Те бяха под Негова особена закрила.

Като последователка Христова, Тавита знаеше с какво да зарадва Своя Господ, а именно като се грижи за една група хора, които Бог особено обичаше.Тя върши своята работа не да убие времето, а ревностно, целенасочено, от цяло сърце.

" Целият ѝ живот беше изпълнен с добри и любезни дела " казва един английски превод на Новият Завет. Срещата на Тавита с Исус я направи свободна. Исус, Който сам се нарече истина (Йоан 14 : 6) е казал, че истината освобождава, и че всички, които са освободени от Божия Син, наистина са свободни.(Йоан 8 : 32, 36)

В тази свобода живее Тавита. Библията споменава, че тя била неомъжена. Но това съвсем не е било основание тя да се
предостави на чувства за малоценност. Не е необходимо да се сравнява с омъжените жени в околността. Тя не завижда на майка с деца.

Който е свободен, може да се развива според своята същност. Един вътрешно свободен човек е щастлив и може да прави и другите щастливи. Той е незаменимо звено от обществото. Една такава жена не е необходимо да се бори за ролята или правата си. Не е необходимо всичко да направи, за да бъде нещо. Тя вече е личност.

Тавита се развива като жена, която далеч е изпреварила своето време. Тя намира пълноценен живот в самостоятелно занимание, което за нейното време е изключение. Много от сегашните жени в Хайфа биха искали да бъдат на нейно място.

Тавита помага с шиене в истинска нужда. Тя живее за другите. " Който иска да спечели щастие, трябва да дели: Щастието се ражда като близнаци ", казва Байрон. Лично за себе си Тавита има малко желания. Поради това, тя е доволна и щастлива.

Палта и рокли бързо минават през сръчните й пръсти. Расте цифрата на благодарните вдовици в Йопия, които носят
дрехи ушити от Тавита. Тя е самостоятелна жена, вероятно ще им бъде както духовна, така и морална опора. Самотни могат да говорят с нея. Така тя използва възможностите си и очевидно е станала важна личност в обществото.

Но идва неочакван удар. Тавита се разболява и умира. Някой си спомня, че Петър работи в Лида - на петнадесет километра от Йопия. Спешно изпращат двама мъже, за да го извикат. Те знаят - той притежава свърхестествени дарби. Не оздравяха ли болни само когато неговата сянка падна върху тях? (Деяния на Апост. 5 : 15) Не излекува ли той с Йоан един парализиран? (Деяния на Ап. 3 : 1 - 10) Надеждата им е в него. Петър идва веднага. В горната стая където е покойната го обкръжават плачещи жени. Те му показват дрехите, които е шила за тях, и разказват колко голяма е загубата им от кончината на Тавита.

Често за мъртвите се говори само добро. Но в този случай се вижда, как останалите живи са ограбени. Любовта на Тавита е породила в много сърца ответна любов. Петър прави това, което видя че прави Господ Исус в такива случаи: Той изпраща хората навън, моли се, и възкресява Тавита в силата на Бога. (Марк 5 : 40 - 42)

От седемте поименно споменати в Библията възкресени, тя е единствената възрастна жена, която се завърна от смърт в живот.

Новината за възкресението в Йопия измества всяка друга и става тема на деня. " Чухте ли," викат хората един към друг, “ Тавита отново живее! Петър я възкресил."

Тогава се случва нещо странно. На хората им става ясно: Бог е извършил това чудо. Те отдават почести не на Тавита, не на Петър, а на Бога.

Много хора извличат поука за личния си живот. И те искат да вярват в Господ Исус. Те започват да разбират от истинската стойност на живота. Искат като Тавита да принадлежат на Исус и стават християни, нови човеци с нови перспективи.

"Какво е това в ръката ти?" Запита Бог преди много време Мойсей. (Изход 4 : 2 - 5) А той отговори: " Жезъл " Бог каза: “ Работи с този жезъл; ти трябва да бъдеш слуга, за да ми служиш. “ Ако Бог би запитал Тавита: " Тавита, какво имаш в ръката? “, тя вероятно би отговорила: " Игла и конец, Господи." Бог тогава би ѝ показал, че точно тези инструменти са, за да Му служи. Действията с простата игла и конец трябва да придадат безгранично, непознато богато съдържание на нейният живот.

Живота, смъртта и възкресението на Тавита привежда Евангелието в действие. В Йопия не могат да се откажат от Петър. Тук има работа за него. Хората питат за Бога.
Благодарение на Тавита се задвижва едно дело, което прехвърля границите на нейният град и родина. Индиректно тя става Евангелизатор.

В днешният ден, в целият свят има - " Обединения Тавита" между, които една голяма международна организация. До днес чрез нея милиони нуждаещи се биват обличани и подпомагани.

А кой може да преброи жените, които се повлияха от Тавита? Тези, които искат да приложат Евангелието чрез дела?

Светещият образец на Тавита няма никога да угасне.

Какво по-вече може да очаква една последователка?



Въпроси:

1. Какви важни неща от живота на Тавита разказва Деяния на Апостолите 9 : 36 ?
2. Изследвай нейното действие от гледна точка на Матей 25 :14 - 19 и Римляни 12 : 4 - 8. Формулирай резултата.
3 . Кой е поводът Тавита да са предостави на вдовиците? ( Второзаконие 10 : 17, 18; 14 : 29).
4. Разкажи на кратко какво се случи с Тавита.
5. Какво наблюдаваш като най-важно следствие от нейното възкресение?
6. Кои дела от този разказ най-много те впечатляват? Как могат те да променят твоят живот?

Превод: Пастор Божидар Попов image
   
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1692943
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031