Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2016 19:20 - Книгата на пророк Данаил - 9-та част
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2016 19:23


  Видението и образите от седма глава се различават от тези във втора глава. Докато във втора глава Бог рисува политическата картина на света, то седма глава повтаря тази картина като добавя и надгражда някои подробности. Тук световните сили са представени в своя истински облик, като кръвожадни зверове. Тук Бог говори директно на пророка, а не чрез съня на един езически владетел.
В книгата е използван хиазъм, повторение на темата с надграждане. Като вземем това предвид съвсем логично е в тови видение да бъдат описани същите световни сили, които бяха дадени във втора глава:

И четири големи зверове възлязоха из морето, различни един от друг.
Първият бе като лъв, и имаше орлови крила; а, като го гледаха, крилата му се изскубаха, и той се дигна от земята и биде заставен да се изправи на две нозе като човек, и даде му се човешко сърце. "


Четирите звяра от Данаил 7 глава представят четири световни царства .
Зверовете като символ са обяснени в самата глава: "Тези четири големи зверове са четири царе, които ще се дигнат от земята...Четвъртият звяр ще е четвъртото царство на земята..." (Дан.7:17, Дан.7:23).
По този начин въведението ни показва, че вследствие на големи военни стълкновения, разразили се върху гъсто населените райони, ще се появят четири големи световни царства.

Вавилон, първото царство (Данаил 2:38, Данаил 2:39), е представено като лъв в Данаил 7:4. ( Еремия 4:7; 50:17, 43, 44) където Вавилон също е нарисуван като лъв.

image
Даниил е схванал значението на първите три звяра. Това се вижда от стих 19, където пророкът моли ангела да му даде обяснение само за "четвъртия звяр, който се различава твърде много от останалите". Символиката на първите три чудовища е била пределно ясна. И наистина, кой не би се сетил, че "лъвът с крила на орел" е самият Вавилон. Това са били двата отличителни белега на града Вавилон. Те са били използвани от вавилонското изкуство, за да подчертават мощта и величието на империята.
От двете страни на Улицата на процесиите, през която се е влизало в същинския Вавилон е имало около сто и двадесет двуметрови лъва, чиито блестящи пъстроцветни релефи красели стените.
Лъвът като символ на Вавилон се появява и в библейските пророчества: "Израил е овца, която се скита: лъвове я гониха - първо асирийският цар я изяде, а после вавилонският цар Навуходоносор" (Ер.50:17; Плач.4:19). Орловите крила символично представят бързината и мощта, с която Навуходоносор е завладял тогавашния свят (виж Ез.17:3; Ав.1:8). После настъпва промяна. На чудовището се дава "човешко сърце" и то се облагородява. На какво е символ сърцето? В Библията често се среща изразът "мислеше в сърцето си"( Бит.6:5; Ис.14:13 и др.), което показва, че става дума за емоционално-мисловната дейност на човека. Очевидно пророчеството е отразило обръщането на Навуходоносор към Бога - акт, който е упражнявал своето въздействие до края на империята.
Но това не довежда до пълна промяна в живота на вавилонското общество и империята е превзета от мидяните и персите, а самият град е обречен от библейското пророчество на разруха и забвение (Виж Ис.13:19-22).
Само малкото арабско селище "Вавил" пази в името си спомена за гордия град, но и то се намира няколко километра на север от развалините.....
Мотиви от древна вавилонска стена в Берлинският музей ( виждат се лъвовете ,били са изобразявани на много места във древен Вавилон)

imageimage
Какво означават "орловите крила"? Какво представят "четирите небесни ветрища" в стих 2? "Господ ще прати против тебе народ ... който ще се спусне като орел."
Второзаконие 28:49 "Така казва Господ на Силите ... голям ураган ще се повдигне от краищата на земята. В онзи ден убитите от Господа ще лежат от единия до другия край на земята." Еремия 25:32, Еремия 25:33
Орловите крила представят бързина. ( Еремия 4:13; Авакум 1:6-9.) Ветровете представят борба, безредици и разрушение. (Откровение 7:1-3.)
Какво представлява морето? Морето или водите са символ на множества народи. "Водите, които си видял,...са народи и люде, и племена, и езици." (Откр.17:15).
Тези империи произлизат от гъсто населените райони на земята, в противовес на описания в Откровение двурог звяр, който произлиза от "земята", рядко населена област.


"След това, ето друг звяр, вторият, приличен на мечка, който се подигна от едната страна, и имаше три ребра в устата си между зъбите си; и му думаха така: Стани, изяж много месо."
image

Мидо-Персия Това е второто световно царство - същата сила като мечката .
Империята е съставена от две групи народи. Мидийците излизат първи (предствени в Данаил 7:5 от мечката, идваща от едната страна), но персийците накрая стават по-силни (представени в Данаил 8:3 от втория рог на овена, който пораства по-висок). Трите ребра представят трите основни сили, завладяни от Мидо-Персия: Лидия, Вавилон и Египет.
Тя стои на едната си страна, което много точно подчертава по-силния народностен елемент - персите начело с Кир. "Трите ребра" са трите големи царства, които Мидо-Персия завладява: Лидийското в 547 г.пр.Хр., Вавилонското в 539 г.пр.Хр. и Египетското в 525 г.пр.Хр. Те образуват срещу Кир мощна коалиция, която той с изненадващ удар разбива. Покоряването им обаче е продължителен процес, който бива окончателно завършен от Камбиз, сина на Кир. Изразът "изяж много месо" описва жестокия характер на мидяните и персите.

"Подир това, като погледнах, ето друг звяр, приличен на леопард, който имаше на гърба си четири птичи крила: тоя звяр имаше и четири глави; и даде му се власт.

image
Гърция, третото царство , е представена от леопарда с четирите крила и четири глави .Какво представят главите? Какво представят четирите крила?
Четирите глави представят четири царства, на които империята на Александър Велики беше разделена, когато той умря. Четирите генерали, които оглавиха тези области бяха: Касандър, Лизимах, Птолемей и Селевк. Четирите крила (вместо две като лъва) представят супер-бързина, която отговаряше на завоеванията на Александър (Еремия 4:11-13).
Аналогията със съня на Навуходоносор е очевидна. Затова може би Даниил е схванал с лекота, че става дума пак за същите царства. Тук определено и самото животно, и четирите крила говорят за бързината, с която третото царство ще покори света. Това е изключително точна символика за походите на Александър Македонски. От 334 г.пр.Хр. само за десет години, и с армия от 530 000 души, той завладява Персия, Египет и стига до реките Инд и Ганг в Индия. Смъртта обаче го покосява преждевременно и той не успява да завърши своите планове за покоряването на целия свят.
Внезапната смърт на Александър разклаща из основи огромната империя, чието единствено свързващо звено е неговата личност - законен приемник на персийските царе и на египетските фараони, от една страна, син на Филип - от друга. Измежду останалите живи сподвижници на царя с най-голямо внимание се ползват Пердикас, Антипатър, Птолемей, Евмен, Антигон и др. Те са силни, решителни и честолюбиви хора, които нямат никакво желание да отстъпят на някого първенството в държавата. Това предвещава дълги и изтощителни войни. В продължение на двадесет години империята на Александър се тресе от кръвопролития, заговори и коварни убийства. Този период е известен като период на диадохите (наследниците). Кулминацията на конфликтите се достига в 301 г.пр.Хр., когато се води една от най-жестоките битки на древността - при Испос, в Голяма Фригия. От този момент империята е разделена на четири части между Касандър, Лизимах, Птолемей и Селевкий.
На Касандър се паднала Македония, на Лизимах - Тракия и Мала Азия, на Птолемей - Египет и Палестина, а на Селевкий - Сирия и Месопотамия. Колко точно пророчеството е предсказало разпадането на Гръко-Македонската империя! Главите на този звяр са точно четири.

Подир това, като погледнах в нощните видения, ето четвъртият звяр, страшен и ужасен и твърде як; той имаше големи железни зъби, с които пояждаше и сломяваше, като стъпкваше останалото с нозете си; той се различаваше от всичките зверове, които бяха преди него; и имаше десет рога.
imageimage
Думите са немощни да опишат жестокостта и характера на четвъртото царство. На никакво животно не може да се оприличи тази нова сила. А и Даниил не го описва изведнъж. В деветнайсетия стих имаме допълнителни данни за него: "Тогава исках да науча истината за четвъртия звяр, който се различаваше от всичките други, твърде страшен, на когото зъбите бяха железни и ноктите му медни. Той пояждаше, съкрушаваше и стъпкваше остатъка с нозете си". Сходството със съня на Навуходоносор (2:32,40) е пълно: железните зъби и десетте железни рога съответстват на железните крака и десетте пръста. Какво по-точно описание на гордия Рим - Рим на цезарите!
Разбира се, на такова жестокосърдечие трябва да се сложи край. Идва ред на железните рога.
"А десетте рога са десет царе, които ще се издигнат от това царство..." (24 стих)
Под царе трябва да разбираме царства. Това се вижда от паралелното разглеждане на стиховете 17 и 23. Следователно от Римската империя ще излязат десет царства, които подобно на нея ще упражняват огромно влияние в световната политика. Безспорно пророчеството ни отвежда във времето, когато силният ураган на "Великото преселение на народите" духа най-вече върху Западната Римска империя. Катастрофален момент в историята на европейската култура! Империята изчезва, общуването между народите се прекъсва, пътищата тревясват, градовете опустяват. Всички колонии - и старите, и новозавладените - забравят за невероятно кратък срок онова, което веднъж вече са знаели: изкуството, културата, науката, медицината пресъхват за една нощ както кладенци след земетресение. С един тласък европейската култура потъва далеч под равнището на ориенталската и китайската. Едно огромно наследство бива равнодушно пропиляно, статуи се чупят, сгради се опустошават, акведуктите се рушат, пътищата опустяват и това време няма вече сила да разкаже дори собствената си история. Нашествениците създават само едно - хаос! В този хаос нахлуват варвари като хуните, съвсем неграмотни и готови да унищожат всичко, което не могат да разберат. Те предпочитат да живеят в набързо сглобени колиби и да изоставят старите селища на разрухата. Постепенно над Западна Европа пада непрогледният средновековен мрак


Римската империя, четвъртото световно царство, е представена от ужасно чудовище с железни зъби и 10 рога.

Какво представят роговете?
10-те рога представят 10-те царства, на които езически Рим беше накрая разделен .
Тези 10 царства са същите като 10-те пръста в образа, описан в Данаил 2:41-44.

"Като разглеждах роговете, ето, между тях излезе друг рог, малък, пред който три от първите рогове се изкорениха; .................."


Скитащи се варварски племена проникваха в Римската империя и отрязваха късове земя за своя народ. Седем от 10-те племена се развиха в страни от модерна Западна Европа, докато три бяха изкоренени и изтребени.

•Весготи - Испания
•Англо-саксонци - Англия
•Франки - Франция
•Алемани - Германия
•Бургунди - Швейцария
•Ломбарди - Италия
•Суеви - Португалия
...................
•Херули - изкоренени
•Остроготи - изкоренени
•Вандали - изкоренени
..........................
"Докато разглеждах роговете, между тях излезе друг рог, малък, пред който три от първите рогове се изкорениха; и, ето, в този рог имаше очи като човешки очи и уста, които говореха надменно."
imageimage

Пророкът видя разделянето на Римската империя на по-малки и отделни царства. После видя от тези държави да произлиза силата на малкия рог, която покори три от десетте царства, говореше горделиво и воюваше със светиите на Всевишния. Това трябваше да бъде една религиозна власт, която по онова време властваше между земните царе и искаше да господства над вярата и съвестта на човеците. "Гледах същия рог като воюваше със светиите и превъзмогваше против тях."-Дан. 7:21.
Ако прочетем сега в историята, виждаме, че тя ни предлага следната картина: Съгласно описанието в пророчеството виждаме изпълнено времето, в което изведнъж десет царства заемат територията на по-раншната Западна Римска империя. Тъкмо тогава ние забелязваме появяването и засилването на една религиозна църковно-политическа власт-Римското папство. Ние виждаме покоряването, "изкореняването" чрез неговото влияние на три от десетте царства: трите ариански или еретически царства, а те са: херулите, вандалите и остготите. При по-внимателно вникване в историята ние намираме тази власт да воюва със светиите и през цели векове да държи победа над тях. Западната Римска империя създаде условия за въздигането на папството.

продължава ... image



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1713787
Постинги: 3926
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930