Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2015 19:32 - Проповед за това, че заедно с греха идва и уродливостта
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



"И вместо благовоние ще бъде зловоние, и вместо пояс ще бъде въже, и вместо накъдрени коси – плешивина ... вместо хубост – жигосване." (Ис. 3: 23)

Тук става дума за жените, разкошно нагиздени и безпътни, за дъщерите сионски, възгордели се и вървящи с вдигнати шии и прелъстяващи погледи, стъпящи ситно и дрънкащи с верижки на нозете. Какво е направило горди еврейските жени?
imageimage Добродетелта ли? Но добродетелта никога не води до гордост, напротив – лекува я. Дали пък силата на народа и здравината на държавата? Не, тъкмо обратното: пророкът предсказва точно скорошно народно робство и гибел на държавата. И като една от главните причини за робството и гибелта посочва суетния разкош, духовното нищожество и безпътство на жените. Тогава, какво е направило тези жени толкова горди и надменни? Скъпите накити и шевици, гердани и верижки, фиби и шноли, пояси и колани, пръстени и гримове, чантички и огледалца. Ето какво ги е направило така високомерни и надути! Всъщност, всичко това е отражение на безумната им гордост, а действителната причина за гордостта е духовното нищожество. От нищожеството духовно и идва гордостта, а всички тези външни дрънкулки, с които жените окичват телата си, са само ясно проявление на безумната им гордост. В какво [обаче] ще се превърне това накрая? В смрад, в разпуснатост, в плешивина, в жигосване. Това ще се случи тогава, когато народът падне под робство. Обикновено така се случва: най-напред духът бива заробен от плътта, а сетне и плътта – от външния враг.

Но същото ще стане и когато дойде неизбежният властител над нашите тела – смъртта. В гроба, в това смрадно царство, благовонията няма да помогнат. Нито ще са нужни пояси за оголения гръбнак, ни ще спасят плитчиците черепа от плешивината, и всяка красота ще изчезне от черното клеймо на смъртта. Това е неизбежната участ даже на най-хубавите, най-снажни и най-разкошно нагиздени жени. Не тя обаче е най-голямото нещастие. Най-голямата беда е в това, че душите на тези жени – с [тяхната] смрад, разпуснатост, плешивина и жигосване – ще се явят пред Бога и пред цялото небесно войнство на прекрасните ангели Божии и на праведниците. Та нали телесната смрад свидетелства за овоняването на душата от блудната похот; телесната разпуснатост показва ненаситността на душата за плътски наслаждения, телесното оголване – опразването на душата от добри дела и чисти мисли, а жигосването на тялото е признак за изпепелена съвест и ум.

О, колко е страшно видението на Исаия, син Амосов, страшно е било в ония времена, страшно е и днес; страшно е, защото е истинно!

Светий Господи Пречисти, помогни на жените, които се осеняват с Твоя кръст, да си спомнят за душите си и да ги очистят преди праведния Твой Съд – та душите им да не станат заедно с телата плячка на вечната смрад. На Тебе слава и похвала вовеки. Амин.»

От св. Николай Сръбски

Превод arviyor

http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=145&t=8417
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693238
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031