Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 21:00 - ПРИЕМАНЕ С БЛАГОДАТ
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0



Даром сте приели, даром давайте.“ (Матея 10:8)

Не знам кое е по-трудно - да даваш с благодат или да приемаш с благодат. Човешкото даване върви с обвързване; Божественото даване - не. А човешкото приемане постоянно се опитва да въведе някакъв елемент на лична заслуга; Божественото приемане е доволно да ни приеме такива, каквито сме.

Много ни е трудно да получаваме, без да заслужаваме. Когато имената на участващите се появят в края на програмата, искаме нашето име да се появи, ако ще и да е напечатано със съвсем дребни букви.

Старият Завет разказва история, позната дори на децата и възхвалена в евангелска песен - изцелението на Нееман, военначалник от сирийската армия. Едно пленено израелско момиче разказва за велик пророк в родината си, който е известен със своите чудеса. Той със сигурност би могъл да помогне на господаря ѝ! Затова Нееман заминава за Израел със свита слуги, носещи подаръци. След една заядлива среща с царя на Израел и след като преглъща гордостта си, Нееман най-накрая се съгласява да направи това, което Елисей (без да се появи лично!) предписва за изцелението му: окъпва се седем пъти в река Йордан. И както подчертава песента, при седмото потапяне излиза излекуван.

Но историята е с продължение, което рядко се споменава. Елисей има слуга - Гиезий, който е алчен човек. След като Нееман е излекуван, той иска да обсипе Елисей с даровете си. Обаче пророкът отказва да приеме каквото и да е било. Чудото, станало в онзи ден, идва от Яхве - не от човек. Само Бог заслужава хвала и благодарност.

Затова Нееман се отправя за родната си страна, като връща обратно всички донесени дарове. Тогава слугата Гиезий поема нещата в свои ръце. Той е безмълвен наблюдател в историята, който вижда изцелението на Нееман, а след това и неговите безуспешни усилия да възнагради Елисей. И си казва: Това не е правилно! Нееман получава дара на изцелението, затова трябва да даде нещо в замяна. Елисей постъпва глупаво като му отказва.

Гиезий тича след свитата на Нееман. Когато го настига, излъгва, че Елисей е променил мнението си и все пак ще приеме подарък. Нееман с радост му дава и пари, и облекла, но подаръкът се превръща в проклятие - проказата на Нееман се прехвърля върху алчния слуга.

Все още е трудно да се приема с благодат. Но това е същността на Евангелието. Ние не донасяме нищо; получаваме обаче всичко!

Из книгата: „ИСУС - сърце изпълнено с благодат“
Автор: Уилям Г. Джонсън image
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=8299




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1708395
Постинги: 3923
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930