Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 22:22 - Победени врагове - част 1-ва
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
0



ПОБЕДЕНИ ВРАГОВЕ

Кори Тен Бум

 

 

ГОЛЯМАТА БОРБА

В затворите, по време на войната и по-късно, когато обикалях света, аз трябваше да отстоявам на много борби, не срещу плът и кръв, но срещу невидимите духове, изпратени от главната квартира на злото (Ефес. 6:12).

Срещала съм много хора, включително и Божии служители, които не могат да разпознаят окръжаващите ги сили на тъмнината, дявола и демоните, нито знаят как да им се противопоставят. Ето защо, реших да изпълня молбата на един приятел, мисионер, да опиша моите опитности в тази област, за да бъдат те в помощ на другите.

Веднъж бях замолена да дам мнение за някои мисионери в една далечна страна. Моят отговор гласеше: „Те са дали всичко, обаче не са получили всичко. Те са пожертвували родината си, времето си, парите си, лукса си и още много други неща, но не са получили всички богатства, които Словото Божие ни предлага от неизчерпаемото съкровище на Божиите обещания. Мнозина не познават двете неоценими оръжия: освобождаващата и побеждаваща сила, която се крие в кръвта на Агнето и правото на всеки спасен да ползва името Исус."

Госпожа Пен-Левис казва по този повод: „Съществуването на злите духове е познато на езичниците, но то се схваща от мисионерите като суеверие или незнание. В същност незнание се проявява от мисионерите, които са заслепени от силата на тъмнината за откровенията на Словото, които се отнасят до сатанинските сили."

Ние трябва да разпознаем врага, за да можем да го победим. Но, преди това трябва да имаме предвид всички възможни грешки в това отношение. Те са описани от Ц. С. Левис в книгата му „Устав на един младши дявол". Той казва: „Има две еднакво опасни и едновременно противоположни заблуждения по отношение на дявола, в които хората от нашата генерация могат да изпаднат. Първото е да не вярват в неговото съществувание, а второто да вярват в него и той да възбужда в тях един нездрав интерес към себе си. Сатана се радва по един и същ начин и на двете заблуждения. Той поздравява по еднакъв начин, както материалиста, така и заклинателя на нечисти духове."

Ние имаме добър водач - Библията, Словото Божие. В нея намираме не само необходимото тълкувание за Сатана и демоните, но и оръжието и снаряжението, от които се нуждаем за тази борба, за да можем да станем победители чрез Исус Христос.

Нека не забравяме, Господ очаква от нас да бъдем победители над силите на тъмнината, не само за освобождаването на други души от веригите на Сатана (Въпреки, че това е много важно, виж Исайя 49:24, 25), но за да послужим за Негова слава. Така ще може Неговият триумф, победата над Сатана да се прояви, защото чрез Неговия кръст всички сили и власти на тъмнината са обезоръжени и открито поставени на позорния стълб (Кол. 2:15). Тъкмо сега тази победа на Господа и многообразната Божия мъдрост трябва да станат известни на невидимите сили в небето и то чрез църквата на земята (Еф. 3:10). На нас и чрез нас трябва да бъде открито, че ние имаме един жив Господ, защото в нашия живот действува същата могъща сила, „с която подействува в Христа, когато Го възкреси от мъртвите и Го сложи да седне от дясната Си страна на небесата, далеч по-горе от всяко началство и власт, сила и господство и всяко име, с които се именуват не само в този свят, но и в бъдещия. И всичко покори под краката Му и Го постави да бъде глава на всичко за църквата, която е Христовото тяло, изпълнено с пълнотата на Този, който изпълва всичко във всички" (Еф.1:20-23). „За това и Божият Син се яви на земята, за да унищожи делата на дявола" (I. Йоан. 3:8).

 

Нека най-напред да видим какво ни казва Библията за силите на тъмнината. Дяволът или Сатана е представен като личност, която действа против Бога и Неговото дело (Виж Битие 3:1 и 1 Сол.2:18). Той е „Богът на този свят", който заслепява ума на хората по отношение истината на Божието Слово (II Кор. 4:4, Ефес.2:2). Поради това че отхвърли Бога, той беше изгонен от небето. Той предопредели падението на хората от рая. Исус го нарича „Баща на лъжата", лъжец и убиец (Йоан. 8:44). Той работи често като „Ангел на светлината" (II Кор. 11:14) и се стреми да въвлече в проклятие избраните (I Петр. 5:8). Беше проклет от Бога. Исус удържа над него победа на голготския кръст (I Йоан.3:8) и при Своето възкресение ще унищожи Сатана (Откр.20).

Успоредно със Сатана съществуват много видове демони. Те се стремят по различен начин да навредят на хората (Мат. 12:22, 17:15-18, Лука 13:16). Те се опитват да съблазнят избраните (Мат. 24:24). Те подтискат и преследват хората или ги превръщат в своя собственост (Деян. 10:38). Познават Исус и Неговата мощ и треперят (Мат. 8:29, Деян. 19:15, Яков 2:19). За тях и Сатана е определен за ада като последно наказание.

А сега нека разгледаме някои библейски пасажи, запознаващи ни със становището, което трябва да имаме по отношение на тях. Много е важно да си изясним, че нашата позиция в Христа е много по-висока от всяко началство и власт, сила и господство (Ефес. 1:21). Ние сме избрани да се противопоставим на дявола (Яков 4:7) със пълното Божие всеоръжие (Ефес. 6:13-18), чрез силата на Исусовата кръв (Откр. 12:11), утвърдени във вярата (I Петр. 5:9), чрез молитва и пост (Мат. 17:20, 21). Исус изпъждаше демони (Мат. 12:22-30) и Той заповяда на Своите ученици и очаква от тях да вършат същото (Мат. 10:1, 8, Марк. 3:15, Марк. 6:7, 13, Лука 9:1, Лука 10:17). От Деянията на апостолите ние научаваме как учениците използуваха дадените им пълномощия. Те изпъждаха демони и прославяха името Исус. Ние знаем, че Божието Слово има вечна валидност и неговите заповеди са все тъй действени и имат същото значение, както за учениците преди 2000 години. Който с вяра се ползува от тях ще разбере по същия начин всемогъщата Божия сила. Исус казва: „В мое име ще изпъждате демони" (Марка 16:17).

„И най-после заяквайте в Господа и в Неговото могъщество. Облечете се с Божието всеоръжие, за да можете да устоите на хитростите на дявола. Защото нашата борба не е срещу плът и кръв, но срещу началствата, срещу властите, срещу всесветските управители на тази тъмнина, срещу духовните сили на нечестието в небесните места. Затова вземете Божието всеоръжие, за да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите. Стойте прочее препасани с истината през кръста и облечени в правда за бронен нагръдник и краката си обути с готовност за благовестието на мира, а освен това вземете вярата за щит, с който ще можете да устоите на всички огнени стрели на нечестивия. Вземете също за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието Слово, като се молите в Духа на всяко време и с всяка молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и молитва за всички светии" (Ефес. 6:10-18).

Преди повече от 100 години пастир Блумхард в Мьотлинген е имал тежка борба с едно момиче, което било обхванато от тъмнината. Готлибин Дитус била членка на църквата, но била обзета от демони. Започнала се борба, която продължила 18 месеца и завършила победоносно. Когато и последният демон напуснал момичето със силен глас, който се чул из цялото село, той изкрещял: „Исус е победител!" След това Бог започнал в Мьотлинген голямо благословение. Малкото селце се превърнало в център, където много християни получавали дарбата за изцеление и власт да изпъждат зли духове.

На своето смъртно легло Блумхард дал следното пророчество: „След 50 години Господ ще подари на Мьотлинген един човек, който ще има по-големи дарби от мен и който ще извърши по-големи неща, отколкото през моето време." Това пророчество се изпълнило, когато Татко Щангер започнал своята работа в „Ковчега", така той нарекъл своя дом, където много хора получавали духовна помощ, много болни били изцелени и много други били освободени от демонични влияния. Моите две сестри посещаваха всяка година Мьотлинген и ми разказваха за това, което бяха видели и научили там. Така че аз не бях съвсем неподготвена, когато се срещнах директно със силите на тъмнината.

Сега искам да разкажа някои мои лични преживявания, за това как преживях чудната сила, която се крие в кръвта на Агнето, победоносните пълномощия, които ни са дадени в името Исус и валидността на Неговите обещания.

Аз вече съм разказвала нещо за тях в моите книги „И все пак", „Много въпроси - само един отговор", „Ало, братко!" Тук ще приведа някои пасажи от тези книги, които се отнасят до настоящата тема.

 

 

ГРЕХЪТ ЯСНОВИДСТВО

 

„Да не се намира в твоята среда някой, който прекарва дъщеря си или сина си през огън, нито чародей, астролог или гадател, нито баяч, запитвач на зли духове или запитвач на мъртвите. Защото всеки, който прави тези дела е омразен на Господа и поради тези мерзости Господ, твоя Бог прогонва тези народи от пред теб" (Втор. 18:10-12).

След войната в Германия, в много семейства цареше голяма несигурност по отношение съдбата на изгубените и изчезнали войници. Бяха ли те още в плен или са паднали някъде по бойните полета? Тази несигурност причиняваше много страдания на техните близки. Мнозина започнаха да посещават ясновидци, за да научат нещо за своите войници. Не зная колко правилни отговори са получили те, но в едно съм сигурна: много от тях по-късно идваха при мен и се оплакваха от постоянен мрак в сърцето и от натрапчиви мисли за самоубийство. Този симптом е сигурен знак за демонично влияние.

Божието чадо не бива да остава в тъмнината. Исус казва: „Аз съм светлината на света. Който ме следва няма да върви в тъмнината, но ще има светлината на живота" (Йоан 8:12).

След като с мен често се споделяха подобни неща, аз реших да заема открита позиция против греха на окултизма. В една поредица от беседи аз говорих на тази тема. Обикновено четях Второзаконие 18:10-12 и обяснявах, че тези грехове са мерзост пред Божиите очи, защото в случая хората се отказват от Неговата мощ и търсят помощ при нашия враг. Чудесно е, че Библията дава отговор на този труден проблем. Исус дойде, за да унищожи делата на дявола. Той обезоръжи всички сили и власти и открито ги постави на позорния стълб чрез Своя триумф на кръста (Кол. 2:15).

Както в IV книга на царете 6:5,6 стих, пророческият ученик беше изпратен от Елисей назад до мястото, където беше загубил своето желязо преди да се случи чудото, така аз казвам на хората, че те трябва да се върнат до онова място, където са допуснали определен грях в своето сърце и са го открили за влиянието на демоните. Аз моля Господ Исус да затвори вратите, които чрез този грях са били отворени.

Най-напред е необходимо да убедим хората, че са сгрешили. Второзаконие 18:10-13 ни показва това много ясно. По-нататък е необходимо признатите грехове да бъдат доведени в светлината. Тогава можем да приемем скъпоценното обещание за очищението (I Иоаново 1:7-9). Колко много хора съм виждала моментално да бъдат освобождавани тогава, когато приемаха с послушание това слово.

В една от моите книги („Много въпроси - само един отговор"), аз вече разказах за Мей - интелигентно младо момиче от Англия, което сподели с мен как е загубила мира в сърцето си и как винаги, когато решавала да приеме Исус се случвало нещо, което й пречело да извърши тази крачка. Аз й казах:

- Слушай, Мей, постарай се да си припомниш дали някога в твоя живот си посещавала гледачка. Дали не си попаднала под влиянието на този грях? И ако наистина ти се е случило такова нещо, за теб пътя към Бога е заключен. Да, дори и пътя към покаянието. Едно подобно действие може да те е оковало във вериги, макар и то да е само една среща с хипнотизатор. Тези хора могат да представляват голяма опасност за нас.

Мей се изсмя скептично:

- Наистина, преди няколко години ме убедиха да посетя една гледачка, но това беше една съвсем безобидна работа. Аз не вярвам в тези глупости. Просто си направих шега. После дълго се смях. Бях напълно забравила това, но сега, след Вашия въпрос си спомних отново всичко. Тази история не може да бъде пречка, защото аз не влагам абсолютно никаква вяра в нея.

- Мей, отговорих аз - представи си, че си войник и по време на война трябва да се осведомиш за определена местност. Изпратена на разузнаване на противникова територия, ти попадаш в плен. Вярваш ли, че ще те ползува подобно оправдание: „0, извинете, нямах намерение да дойда тук. Това стана случайно."

На територията на врага ти си вече под негова власт и въпреки, че не си знаела това, един демон се е вселил в твоето сърце и твоят живот е ръководен от него. Когато искаш да се покаеш, той застава пред теб. Ти не знаеш, какво значи това, нито че то е много опасно. Павел казва в Посланието към ефесяните 6:12, че нашата борба не е срещу плът и кръв, но срещу князете и началствата.

Веселото изражение започна да изчезва от лицето  на Мей, за да даде място на уплахата.

- Не ти казвам това, за да те плаша, Мей. Ако не беше необходимо да го сторя, то аз сигурно щях да замълча. Първата крачка към победата се състои в това, да познаеш позицията на врага. Най-прекрасното в случая е това, че Исус е победителят. Той е много силен, по-силен от всички сили на ада и ти трябва да затвориш сега вратите които си отворила някога. Спомни си някои библейски текстове, които ни говорят за прощението!

Мей се замисли за миг и после каза:

- „В Неговия любим Син ние имаме спасение, чрез Неговата кръв, т. е. прощение на греховете" (Кол. 1:14).

- А сега помоли Господ Исус да тръгне с теб до момента, когато си паднала в грях. Признай Му, моли Го за прощение и Му благодари за това, че текстът от Библията, който ти преди малко цитира, е верен. Тогава вратата ще се затвори и ти ще бъдеш свободна. Тогава вече няма да бъдеш под властта на демона. Веднъж имах възможността да покажа пътя на спасението на една ясновидка. През целият ден тя „затваряше вратите,,. Накрая дойде отново при мен и ми каза: „Сега съм щастлива, но зная, че има грехове, които съм забравила. Все още не съм напълно свободна." „Тогава кажи на Господ Исус, това което каза на мен и Му благодари за прощението" - отговорих аз. Два дни по-късно тя дойде отново и ми каза: „Днес сутринта се събудих с песен. Аз съм напълно свободна!" Тя беше изпълнена с хваление и славословие към Бога. Искаш ли и ти да направиш това, Мей? Зная, че искаш да победиш. Останалата част от пътя трябва да преминеш сама. Извоювай тази последна част от пътя без мен!

Оставих я сама и се върнах в салона за събрания. Вятърът се блъскаше в капаците на прозорците. Започваше буря. Навън се откриваше прекрасна картина. Наблизо до брега се издигаше скала, която стърчеше над морето. Водата и брегът се бореха, но скалата стоеше неподвижна всред вълните.

Следващата вечер помолих ръководителя на конференцията да попита участниците, дали някой не би желал да разкаже какво е научил или разбрал през тези дни. Мей се изправи и каза:

- Аз се научих и разбрах, че ИСУС Е ПОБЕДИТЕЛ!

В една мрачна, неподредена малка кухня седеше болна жена. Нямаше място дори къде да седна. Исках колкото се може по-спокойно да поприказвам с тази жена, защото тя два пъти бе ходила при гледачка. Последната твърдяла, че притежава сила, която лекува. Обясних й колко голям грях представлява това в Божиите очи. Тя трябваше да знае, че е изоставила Бога и е търсила дявола за помощ. Този грях Бог нарича мерзост.

В сърцето си почувствах голямо състрадание към тази нещастна жена. Говорих й за Божията милост и че Той много ни обича. Исус ристос има море от любов за нея. Ето защо, тя трябва да приеме Господа и да получи помощта, която бе търсила при врага.

Забелязах, че ме слушаше с голямо внимание. Когато сериозно я посъветвах, тя се опита да се защитава, но когато и заговорих за радостта в Господа, за голямата любов, тя изглеждаше доста заинтригувана Прочетох й, че Исус е казал: „Елате при мен всички, които се трудите и сте обременени и Аз ще ви успокоя!" (Мат. 11:28). Преди да си тръгна тя се помоли Бог да й прости това, че е била при ясновидката. След това започна да благодари и хвали Исуса, за голямото богатство, което получи в Неговата кръв.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693254
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031