Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2013 19:12 - ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ – част 3-та
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
0



 Исус победи страха в Гетсимания, предаде го в ръцете на Бога и получи сила да отиде на кръста като победител.

Гняв и омраза.

Всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и хула, заедно с всяка злоба да се махнат от вас (Ефес. 4:31)

Но сега отхвърлете и вие всичко това: гняв, ярост, злоба, хулене (Кол. 3:8)

Гневът прави човека сърдит, досаден, намръщшн, огорчен. Един професор казва, че гневът и ядът поставят цялата физическа и душевна система в положение на война, а не на мир. Те съсипват човека. Те са не само трън в душата, но оставят тръни и в тялото, и в духа. Човек не може да мисли правилно когато е разгневен. Когато казваме: „Горя от омраза“, ние изказваме буквалната истина. Ти може би искаш другият да изгори, а изгаряш сам. Когато казваш: „Пръскам се от яд!“ и това е съвсем вярно. Ти наистина се пръскаш. Понякога омразата може да не се проявява така драстично, но тя пак поврежда вътрешната ни машина. Омразата е пясък в машината на живота ни. Бог ни е създал за любов и любовта е въздухът, в който можем да живеем. Дано Бог ни запази от отровите, които сами си забъркваме.

Апостол Павел казва в Ефес. 4:26: Гневете се, но без да съгрешавате! Слънцето да не залезе в разгневяването ви.

Гневът може да предизвика болести у иначе съвсем здрав човек. Когато се ядосваме на другите, нараняваме вътрешният си мир и здравето си. Гневът върши разрушителното си дело, както у вярващите, така и у невярващите, дори у първите много повече.

Ти, който разкъсваш душата си в гнева си (Йов 18:4)

Един оптик казал: „Гневът ограничава зрителното поле и пречи на периферните зрителни възприятия. Затова е опасно човек да кара автомобил или мотор когато е ядосан, защото не може да види неща, които са извън неговото стеснено зрително поле.“

Когато казват, че някой „е заслепен от ясрост“, това напълно отговаря на действителността. Един очен лекар ми каза, че не може да прегледа очите на някой, който преди това е бил разгневен, защото очите му са размътени. Омразата е равна на самоотравяне.

Как да се освободим от гнева и омразата?

1.       Постарай се да усвоиш основният непоклатим принцип, че омразата и гневът са зло, колкото и оправдани да изглеждат. Оправдателни причини за омразата могат много лесно да се намерят, но оправдана или не, омразата разяжда. Гневът и омразата са неправда спрямо другите и спрямо самите нас. Можем ли да изгоним Велзевула от другите, ако самите ние се държим като Велзевул? Той ще се закреяи още по-здраво. Опитът да се отстрани омразата чрез омраза между народи, групи или отделни човеци, претърпява пълен неуспех. Има само един начин да се отстрани злото – чрез любов.

2.       Ти си станал Христов последовател. Какви са длъжностите ти? Какво казва Господ Исус? Като принасяш дара си на олтара, ако там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе, иди първо се помири с брат си, и тогава дойди и принеси дара си. (Мат 5:23-24). С други думи, спри всякакви религиозни церемонии и молитви. Те нямат никаква стойност, ако преди това не се опиташ да се помириш с брата си. Защото ти автоматично изключваш Своя Отец, щом изключиш брата си. Той може да не се съгласи на помирение, но ти си очистил съвестта си. Християнинът отива към брата си до половината път, до три четвърти, изминава целия път, за да изглади възникналия спор.

3.       Предай гнева си на Бога с готовност Той да го отстрани. Не се опитвай сам да се бориш с него. В сърцето на християнина не може да има място за гняв, нито дори за оправдания гняв. Апостол Павел ни съветва да не пазим гняв за дълго – Слънцето да не залезе в разгневяването ви (Ефе. 4:26). Прощението е сила.

Има много хора, които мислят, че ще се превърнат в изтривалка, на която всички изтриват краката си, ако не отвръщат на злото със зло. Дали наистина ще бъдат изтривалка или ще станат убежище, дето други могат да намерят почивка и подслон? Казват, че лайката расте по-бързо, когато я тъпчат. Душата порасва, когато се научи да отговаря на омразата с любов, на мрака – със светлина. Не можем да прогоним мрака с ритници. Нужно е да запалим свещ. Баснята за слънцето и вятъра е илюстрация на таи мисъл. Слънцето и вятъра се препирали кой от тях е по-силен. Вятъра казал: „Ще ти докажа, че съм по-силен. Виждаш ли онзи стар човек с кожуха? Обзалагам се, че аз по-бързо от тебе ще го накарам да свали кожуха си.“ Слънцето се скрило зад облак, а вятърът задухал с всички сили, но колкото повече духал, толкова повече човекът се увивал в кожуха си. Най-сетне вятъра утихнал. Слънцето изкочило из зад облака и се усмихнало на стареца. Не след дълго той обърсал потта от челото си, свалил кожуха си и благословил слънцето. Добротата и любезната обходаимат по-голяма сила от гнева и насилието.

Една китайска поговорка гласи: „Който се обхожда кротко, стига по-далеч.“ Наистина, той стига до сърцето.

Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец, защото ако не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял. И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си. (1 Йоан 4:20-21)

Не си отмъщавайте, възлюбени, но дайте място на Божия гняв, защото е писано: Аз ще сторя въздаяние, казва Господ. Но ако е гладен неприятелят ти – нахрани го; акое  жаден – напой го. Защото това като правиш, ще натрупаш жар на главата му. Не се оставяй да те побеждава злото. Но ти побеждавай злото чрез доброто (Римл.: 12:19-21)

4.       Не само прости на този, който те е разсърдил, но се постарай да му сториш добро. Разказва се за един проповедник, който извървял 80 км, за да се яви пред Джордж Вашингтон (18 век) и да го моли за милост за един осъден на смърт престъпник. „Съжалявам - казал Вашингтон, че не мога да изпълня Вашата молба относно приятеля Ви.“ Проповедникът отговорил: „Той не е мой приятел. Дори мисля, че е най-злият ми неприятел.“ Вашингтон го изгледал изненадано и попитал: „Нима сте дошли да ходатайствате за неприятеля си?“ „Да“, отвърнал проповедника. „Тогава ще удовлетворя молбата Ви. Той ще бъде помилван.“ Историкът, който описва този случай, отбелязва, че простителният дух на проповедника направил толкова силно впечатление на помилвания, че го превърнал в негов приятел.

5.       Дано сърцата ни да бъдат чужди към всяко недостойно чувство на гняв, ярост и мъст. Да ги разтворим широко за влиянието на Святият Дух и в упование на Неговата милост да бъдем изпълнени с Хростовия Дух на прощение и любов.

Амин.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1693091
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031